Europarlamentarul PDL Monica Macovei ii acuza pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si pe presedintele Comisiei de afaceri europene a Camerei, Relu Fenechiu, ca resping infiintarea Parchetului European, deoarece nu doresc aparitia unei institutii care ii ancheteze.

"Valeriu Zgonea (PSD) si Relu Fenechiu (PNL) ar trebui sa ii intrebe pe oamenii care i-au votat daca se simt jigniti de faptul ca Uniunea Europeana vrea sa infiinteze un birou de Procuror European care sa ancheteze fraudele din toate statele membre. Vor fi surprinsi de ce vor cu adevarat alegatorii lor. Doar ca Zgonea si Fenechiu, exact ca sefii lor de partid, Ponta si Antonescu, nu se mai gandesc de multa vreme la interesele oamenilor obisnuiti, satuli de coruptie si fraude, ci numai la interesele lor: sa nu cumva sa mai apara vreo institutie care sa ii ancheteze", se arata intr-un comunicat al europarlamentarului PDL, transmite MEDIAFAX.

Monica Macovei sustine ca "avizul motivat" trimis autoritatilor europene de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, privind proiectul de Regulament al Parchetului European "echivaleaza cu un aviz negativ, de respingere a crearii institutiei europene unice de lupta cu fraudele si coruptia care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene".

Fostul ministru al Justitiei precizeaza ca Parchetul European ar urma sa intervina "numai in cazurile in care autoritatile nationale nu cerceteaza o anumita frauda", iar pentru Romania DNA si Parchetul European ar fi "o solutie foarte buna".

In opinia sa, opozitia Camerei Deputatilor la crearea Parchetului European este "de neinteles", deoarece raportul Comisiei de Aparare este favorabil crearii Parchetului European, Ministerul Justitiei a transmis Camerei Deputatilor un punct de vedere in care sustine ca exista cateva "aspecte problematice", dar ca institutia poate fi infiintata, iar Guvernul a cerut doar o analiza si "criterii clare" in Regulamentul de infiintare.

"Singura comisie care a avut un alt punct de vedere este Comisia pentru afaceri europene, condusa de Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul Transformatorul", noteaza Monica Macovei.

Citeste si:
Valeriu Zgonea a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare
Valeriu Zgonea a fost...

"De ce nu doresc dl Zgonea si dl Fenechiu infiintarea Parchetului European, stabilit prin Tratatul de la Lisabona, si care urmeaza sa aiba atributii de urmarire si investigare a fraudelor si altor infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii? Sau au primit alte indicatii din partea Guvernului si a USL, fara sa mai fie notate pe hartie, asa cum ne-a obisnuit, din pacate, Victor Ponta, care una zice Uniunii Europene si alta face?", se mai arata in comunicatul Monicai Macovei.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a transmis "avizul motivat" in 28 octombrie, ultima zi in care se mai puteau trimite opiniile parlamentelor nationale cu privire la infiintarea Parchetului European.

In document se precizeaza ca propunerea de Regulament nu este "conforma cu principiul subsidiaritatii" din mai multe motive. Astfel, Camera Deputatilor considera ca "valoarea adaugata a exercitarii noii competente a UE in materie de urmarire penala nu a fost suficient motivata de catre Comisie". Totodata, in "avizul motivat" se arata ca, intrucat "o frauda se comite la nivel national sau local, combaterea adecvata a acestei fraude depinde in primul rand de masurile luate la acest nivel", astfel ca o "competenta exclusiva" a Parchetului European in cercetarea, urmarirea penala si trimiterea in judecata a autorilor infractiunilor impotriva intereselor financiare ale UE ridica "neclaritati privind respectarea principiului securitatii juridice, de vreme ce nu este supusa niciunei cai de atac".

Citeste si:
Monica Macovei a provocat un grav accident în Constanța. Un bărbat...
Monica Macovei a provocat un...

Senatul Romaniei si-a dat acordul pentru infiintarea Parchetului European.

"Avizul motivat" al Camerei Deputatilor nu echivaleaza cu o respingere de catre Romania a Parchetului European, au precizat surse oficiale pentru MEDIAFAX.

Potrivit acestor surse, obiectiile Camerei Deputatilor se refera doar la incalcarea principiului subsidiaritatii, nu si la continutul propunerii de Regulament. In plus, Senatul si-a exprimat acordul pentru Parchetul European, la fel si Ministerul Justitiei. Singurul semn de intrebare este daca "avizul motivat" al Camerei Deputatilor va avea impact asupra pozitiei Romaniei in cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Mina Andreeva, purtator de cuvant al vicepresedintelui Comisiei Europene Viviane Reding, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca "parlamentele nationale din 11 state membre au emis avize motivate, ceea ce inseamna 19 voturi. O majoritate de 17 state membre nu au avut obiectii, astfel ca pot fi considerate drept potentiale sustinatoare ale initiativei".

Citeste si:
Fenechiu: Doamna judecator Sofica Dumitrascu mi-a facut o surpriza...
Fenechiu: Doamna judecator...

Pentru infiintarea Parchetului European este nevoie de acordul a 9 tari membre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.