Presedintele Traian Basescu a declarat, sâmbata, intr-o alocutiune sustinuta la adunarea generala a Asociatiei Universitatilor Maritime, ca "lumea nu se poate imagina fara marinari", fara politicieni "poate" si ca este "servita" cu devotament si pricepere de flota globala.

"Nimeni nu isi poate imagina lumea fara marinari, poate fara politicieni da, dar fara marinari nu", a remarcat presedintele.
"In fata dumneavostra nu este doar un presedinte, este un si un capitan de vas si sunt extrem de mândru de brevetul pe care tocmai l-am reinnoit. Sunt in politica din anii '90, dar niciodata nu mi-am pierdut brevetul", le-a spus Basescu, in engleza, participantilor la reuniune.
Presedintele a vorbit despre calitatile pe care trebuie sa le intruneasca ofiterii de marina si despre felul in care si-a dobândit deprinderile practice la facultatea de Marina, pe care a absolvit-o in anii '70.

"Nimeni nu isi poate incepe meseria de ofiter de marina cu gândul ca se califica la locul de munca. Specificul educatiei de marina este acela ca atunci când obtii diploma de ofiter trebuie sa fii nu numai un excelent cunoscator al bazelor teoretice ale navelor, dar si un bun practician. (...) Imi aduc aminte cu câta placere, in timpul celor patru ani de facultate, in anii '70, faceam practica", a rememorat presedintele Basescu, mentionând ca aceasta a fost graduala, de la barci cu rame,cu vele, trecând pe bricul Mircea si terminând la bordul navelor comerciale.

Presedintele Basescu a spus ca a terminat facultatea de Marina cu sentimentul ca poate face cu "siguranta" serviciul la bordul navei.
El a spus ca viitorii ofiteri de marina trebuie sa aiba "taria omului care infrunta natura si câstiga", pentru ca nu se poate imagina pe puntea de comanda a unui petrolier "un om slab", care "sa nu fie capabil sa isi sacrifice timpul de odihna când e timp de furtuna".

Presedintele a vorbit despre legatura care trebuie sa existe intre om si nava, spunând ca "trebuie oameni puternici, rezistenti, care sa pretuiasca mai mult fierul decât pe ei insisi" si pentru care "acel otel al navei" sa le fie mai "scump" decât propria persoana.

"Sunt gândurile mele, pe care nu a trebuit sa mi le scrie nimeni. Acesta este modul in care gândeste un produs al dumneavoastra, un fost cadet, un fost ofiter, un fost comandant de nava", a conchis presedintele Basescu, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.