e Romania are un potential inca nevalorificat, le-a spus premierul Victor Ponta oamenilor de afaceri americani, scrie MEDIAFAX.

Premierul a precizat ca este foarte multumit de modul in care functioneaza Parteneriatul strategic romano-american in domeniul politic si militar, facand astfel si o legatura cu relatia economica bilaterala.

"Parteneriatul nostru politico-militar functioneaza perfect si ma mandresc cu asta, dar sunt aici in primul rand ca sa va spun ca trebuie ca si relatia economica sa functioneze in aceiasi termeni. Nu ascund ca potentialul nostru, dar si potentialul relatiilor noastre economice poate fi mai mare decat functioneaza astazi",a spus premierul.

El a aratat ca in domenii precum energia, IT, dar si alte sectoare Romania poate fi un loc interesant pentru multi investitori.

"Suntem un guvern pro-business, angajat in cresterea relatiilor noastre economice si in asigurarea stabilitatii si predictibilitatii pentru toti investitorii, pentru ca aceasta este cheia pentru toate companiile. Sunt aici sa-i incurajez sa investeasca mai mult, pentru a crea locuri de munca si pentru a vedea ca Romania este un partener valabil, o tara care are un potential inca nedescoperit sau folosit", a afirmat primul-ministru.

Seful Guvernului s-a intalnit si cu reprezentantii companiei Chevron la Washington, prilej cu care a afirmat ca guvernul Romaniei sustine gazele de sist. El a aratat din nou ca, pentru Romania, independenta energetica este un obiectiv strategic national, care poate fi atins prin folosirea resurselor conventionale, inclusiv cele din Marea Neagra, dar si printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotarat sa il acorde tuturor explorarilor de resurse neconventionale, de gaze de sist, efectuate in Romania nu doar de compania americana Chevron, ci si de alte companii, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.

"Avantajele economice sunt uriase. Mi s-a confirmat inca o data ca Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a castiga o mare batalie in economia mondiala prin faptul ca folosesc in acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime fata de pretul din Europa -, in ultimii ani aproape un milion de noi locuri de munca au fost create in Statele Unite ale Americii in domeniul exploatarii gazelor si a petrolului de sist si aflam cu mare invidie - pentru ca stiu ca e un subect care in Romania a generat atatea probleme sociale si economice, chiar si politice - ca se construiesc sapte noi combinate de ingrasaminte chimice, adica ceea ce in Romania si in toata Europa se cam inchide, tocmai pentru ca pretul gazului este deja cel mai competitiv pe plan mondial. Ma gandeam ca mi-as dori ca si in Romania sa putem sa ne pastram combinatele de ingrasaminte, toate acele facilitati industriale care folosesc gaz, fara a mai avea probleme ministrii sau cei care aproba astfel de lucruri, printr-un mod foarte simplu: preturi mai ieftine", a sus Ponta.

Citeste si:
Omicron și aurul. Legătura dintre noua variantă COVID-19 și costul...
Omicron și aurul. Legătura...

El a precizat ca reprezentantii Chevron i-au comunicat ca nu intentioneaza sa se retraga din Romania, ci sa comunice mai clar atat conditiile de protectie a mediului si cele tehnologice, cat si avantajele economice.

"Eu sunt absolut convins - si ei sunt convinsi - ca o parte importanta dintre cei care sunt impotriva sunt deschisi la aceste explicatii, trebuie doar sa le primeasca. Va ramane, cum se intampla in toate tarile din lume, o minoritate radicala care nu va asculta niciun argument oricat de rational, dar care nu poate sa impuna majoritatii o decizie sau renuntarea la un proiect strategic national", a adaugat Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.