Romania are un surplus de energie electrica in acest an, dar nu are cui sa o vanda, iar realizarea proiectului cu Turcia este vital in acest sens, a declarat premierul Victor Ponta.

"In ceea ce priveste energia electrica, unde avem un surplus, a fost un an bun pentru Hidroelectrica, a iesit din insolventa, Compania Energetica Oltenia are productie, au intrat capacitati de energie regenerabila, acum problema este ca avem energie si nu avem cui s-o vindem si aici proiectul pe care l-am discutat cu primul-ministru al Turciei la Ankara si anume cablul de transport de energie intre Romania si Turcia va fi esential. Eu sper ca societatea de proiect sa o avem anul acesta, studiile de fezabilitate exista, mergem la finantare, putem sa incepem chiar anul viitor constructia daca toate conditiile sunt indeplinite. Turcia e un mare consumator de energie si daca noi suntem in stare sa oferim energia si la pret competitiv e o piata extraordinara", a spus Victor Ponta, la Antena 3.

El a adaugat ca doreste independenta energetica a Romaniei, iar pentru asta trebuie exploatate resursele naturale.

"Noi in momentul asta importam de la Gazprom, cand spun ca nu vreau sa depindem de nimeni, vreau sa avem propria noastra productie, atentie, care sa acopere si necesarul Republicii Moldova pentru ca faimosul gazoduct, pe care nu l-a facut nimeni si il facem noi si il mai inspecteaza presedintele, va fi gata la timp. Problema este sa avem si gaz sa livram Republicii Moldova. Deci noi gandim productia de gaz pentru o populatie de 24 de milioane nu pentru 20", a mai spus premierul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.