Presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a declarat, miercuri, la Bucuresti, ca tara sa este in mod ferm si clar angajata fata de aderarea Romaniei la Schengen.

Presedintele Estoniei a aratat ca discutiile din cadrul vizitei sale de stat in Romania au avut ca subiect relatiile bilaterale dintre cele doua state.

"Desigur, am putea avea mai mult turism, dar in general stam foarte bine", a mai precizat Toomas Hendrik Ilves, potrivit MEDIAFAX.

"Estonia este in mod ferm si clar angajata fata de aderarea Romaniei la zona Schengen. Este ceva ce am spus oriunde ne-am dus si vom continua sa o spunem oriunde ne vom duce", a declarat presedintele Republicii Estonia.

Acesta a mai aratat ca Romania si Estonia au puncte de vedere comune cu privire la rolul acestor tari in cadrul Uniunii Europene si cu privire la nevoia de a elimina barierele inca existente, nu numai in ceea ce priveste Schengen, ci si diferenta in ceea ce priveste tratamentul.

"Avem interese comune in Parteneriatul estic, iar acest lucru a constituit mare parte a discutiilor de astazi", a mai aratat presedintele Estoniei, apreciind ca, din acest punct de vedere, Ucraina se confrunta cu o "alegere istorica", si anume "daca va merge pe calea Europei sau pe calea despotismului".

Presedintele Traian Basescu a tinut sa ii multumeasca omologului sau estonian pentru vizita oficiala in Romania si a aratat ca discutiile au fost extrem de profunde, pe teme privind evolutia Uniunii Europene, Parteneriatul Estic de extindere cu Balcanii de Vest.

Seful statului a multumit Estoniei si pentru sprijinul consecvent acordat tarii noastre, si in perioada de pregatire a accesului in NATO si Uniunea Europeana, dar si acum, in problema Schengen.

"Nu am ocolit in discutia noastra nici problematica Siria, cum nu am ocolit nici prioritatea ca Uniunea Europeana sa reuseasca o interconectare completa nu numai in interiorul ei, dar si cu vecinii, cu tari din Parteneriatul Estic sau cu tarile din Balcanii de Vest", a mai spus seful statului roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.