Politica4 Septembrie 2013

Lectura de 4 minute

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurorii DIICOT cand vorbea cu Ioan Niculae, pe care l-ar fi favorizat sa obtina pentru firma sa, Interagro, gaz la un pret redus.

Seful DIICOT a cerut, luni, procurorului general sa sesizeze Senatul, respectiv seful statului cu cereri de incepere a urmaririi impotriva lui Varujan Vosganian si Adriean Videanu, pentru ca l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae si ar fi folosit Romgaz in interesul Interagro, fapte comise in perioada 2006-2008 si, respectiv, 2008-2010, cand au fost ministri ai Economiei, transmite MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, Vosganian si Videanu ar fi aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine si trei memorandumuri pentru a pentru a-l ajuta pe Ioan Niculae, respectiv pentru ca firma Interagro detinuta de omul de afaceri sa primeasca reduceri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum si gaze naturale doar din productia interna. Astfel, Romgaz a vandut preferential catre Interagro gaze naturale in valoare de 500 de milioane de dolari, din care 92 de milioane au fost reduceri comerciale acordate ilegal.

Anchetatorii sustin ca firma Interagro nu putea beneficia de reduceri comerciale, intrucat avea o datorie de aproximativ 70 la suta din bugetul anual al societatii nationale.

Procurorii l-au interceptat pe Adriean Videanu cand vorbea, in 9 iunie 2009, cu Ioan Niculae, transcrierea convorbirii regasindu-se in referatul DIICOT prin care s-a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a acestuia:

Citeste si:
Criticile unui procuror DIICOT, la adresa sistemului sanitar
Criticile unui procuror...

"Ioan Niculae: Alo!
Adriean Videanu: Sa nu uiti sa dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.
Ioan Niculae: L-am dat deja.
Adriean Videanu: Da? Bine, ok.
Ioan Niculae: Bai, vezi ca nu a iesit nici acum publicatia aia.
Adriean Videanu: Stiu, stiu, vorbim noi, nu…
Ioan Niculae: Bine, bine."

In 18 noiembrie 2009, fiind contactat de Adriean Videanu, fostul director al Romgaz Marcel Piteiu il atentiona ca societatea nu mai poate suporta discounturile de 40 de dolari mmc si ca daca se va continua cu aceasta politica de reduceri comerciale, nu se va mai reusi realizarea investitiilor, ajungandu-se "la un dezastru".

"Piteiu Marcel Adrian: Alo.
Adriean Videanu: Neata!
Piteiu Marcel Adrian: No venit nimeni ieri.
Adriean Videanu: Ti-l trimit un pic pe Marius sa stai de vorba cu el acolo?
Piteiu Marcel Adrian: Cand?
Adriean Videanu: Cand zici tu.
Piteiu Marcel Adrian: Da din punctul meu de vedere-i reglata treaba acolo. El, el are niste probleme.
Adriean Videanu: Pai nu. Sa mai stai de vorba cu el. Stati mai pe indelete.
Piteiu Marcel Adrian: Da vin eu la Bucuresti saptamana ce vine cand ne intalnim cu Mariana Gheorghe. Am facut o analiza.
Adriean Videanu: Da.
Piteiu Marcel Adrian: Sub nicio forma nu mai putem da discoutul de 40 USD sau marim pretul, altfel nu mai facem investitiile.
Adriean Videanu: Vii si….
Piteiu Marcel Adrian: Suntem aproape peste costuri cu daca mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul in buget.
Adriean Videanu: Ok.
Piteiu Marcel Adrian: Ar fi un dezastru.
Adriean Videanu: Vii si stam de vorba.
Piteiu Marcel Adrian: N-am de unde gaze, nu mai sunt….
Adriean Videanu: Gasiti o solutie, cap roata, sa taiem la toti, nu numai la unul. Vezi ca…pentru unii muma, pentru altii ciuma….
Piteiu Marcel Adrian: Muma aia care plang…
Adriean Videanu: Taci din gura ma, ca are dreptate, ma…
Piteiu Marcel Adrian: Eu nu cred, dar, ma rog…."

Totodata, procurorii redau, in documentul citat, si o convorbire din 27 noiembrie 2009, intre Tudor Serban, secretar de stat pentru energie si resurse minerale in MECMA in perioada 2009-2010, si Ioana Apan, director general adjunct, secretar general adjunct in MECMA, presedinte AGA a SNGN Romgaz din 23 iulie 2007 pana in 7 iulie 2009, cand a fost desemnata presedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioada de patru ani.

Citeste si:
Mircea Beuran ramane in arest la domiciliu inca 30 de zile
Mircea Beuran ramane in arest...

"Serban Tudor: Treburile sunt incurcate…ca pe o parte lucram la niste chestii sa le facem fundul mare la unii si pe partea ailalta nu avem solutii pentru noi, Deci vreau sa iti spun ca incepand de luni, doamna Duica nu mai are gaze la Elcen Bucuresti, intra in faliment…o impinge sa ia gaze din export…ca sa facem curul mare lui Ioan Niculae…cam asta e situatia.
Apan Ioana: Domnule ministru, eu sunt in sedinta la Romgaz… Da, doamna Duica e de apreciat cum iti apara pozitia, dar si ce datorii are la Romgaz, ma doare capul sa va spun…( aceste datorii erau cu mult mai mici decat cele ale SC Interagro SA - n.n.);
Serban Tudor: Pai datoriile le-a facut ca totdeauna a avut conditii din astea…dar nu mi se pare normal sa-mi bag in faliment societatile mele de stat, sa facem economia privata infloritoare, sa exporte afara, da? Inclusiv Romgazul, din luna iunie, sa-ti spuna Piteiu, intra in faliment, intra pe minus….
Apan Ioana: Da, de la anul, da….
Serban Tudor: Deocamdata, de aici, de la stat luam banii, tata, nu de la Ioan Niculae…".

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Solicitarile au fost trimise Senatului si sefului statului de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma cererii primite de la seful DIICOT.

Citeste si:
Popescu: Tara are nevoie de resurse pentru a se conforma Pactului Verd
Ministrul Energiei sustine ca...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.