Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, o alocutiune la Muzeul Eliberarii Nationale Slovace din Banská Bystrica, afirmand ca xenofobia si rasismul sunt elemente care astazi incep din nou sa apara cu vitalitate pe teritoriul Europei si ca lectia istoriei nu trebuie uitata.

Presedintele Basescu face, de miercuri, o vizita oficiala in Slovacia. El a sustinut, joi, o alocutiune la Muzeul Eliberarii Nationale Slovace din Banská Bystrica.

"Acum 69 de ani, armata slovaca, armata rusa, armata romana, partizani slovaci, partizani romani au contribuit la eliberarea Slovaciei de sub jugul fascist. Aici, pe teritoriul Slovaciei, sunt 11.000 de militari romani cazuti la datorie pentru libertatea Europei. Istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial ne-a invatat un lucru: sa respingem din tot sufletul xenofobia, rasismul; sunt elemente care astazi incep din nou sa apara cu vitalitate pe teritoriul Europei", a spus Basescu, citat intr-un comunicat al Presedintiei, transmite MEDIAFAX.

El a adaugat ca, de aceea, "romani, slovaci, rusi avem obligatia sa luptam impotriva acestor fenomene care au adus dezastre pe batranul continent".

"Istoria nu trebuie uitata pentru ca daca o uitam se va razbuna pe noi. Inainte de a incheia mica mea interventie, doresc sa multumesc tuturor acelora care ingrijesc cimitirele ostasilor romani de pe teritoriul Slovaciei. Vreau sa le aduc un pios omagiu, in numele meu si al poporului roman, tuturor natiunilor care s-au jertfit pentru ca astazi sa fim liberi", a mai spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.