Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca reprezentantii Consiliului Fiscal "au avut o mica eroare" la calculul veniturilor bugetare si ca gradul de realizare a incasarilor este de 60%.

"Cred ca cei de la Consiliul Fiscal au avut o mica eroare. (...) Mai discutati cu dansii o data, ca nu e grav sa gresesti, ci sa perseverezi", le-a spus Ponta membrilor cabinetului, transmite MEDIAFAX.

Consiliul Fiscal a anuntat marti ca executia veniturilor bugetare in primele sase luni arata "o nerealizare semnificativa, de peste 6,5 miliarde lei" fata de programul aferent primului semestru, respectiv incasari reprezentand doar 93,7% din suma programata, excluzand impactul schemelor de stingere in lant a unor obligatii bugetare de tip swap.

"Cele mai mari nerealizari de venituri fata de program au fost inregistrate in cazul sumelor primite de la UE (-3.347 milioane lei), impozitului pe profit (-827 milioane lei), accizelor (-713 milioane lei), TVA (-485 milioane lei) si veniturilor nefiscale (-467 milioane lei)", se arata intr-un comunicat al Consiliului Fiscal, transmis marti.

Potrivit datelor anuntate de Ministerul Finantelor Publice, veniturile la buget au insumat in primul semestru 97,544 miliarde lei, reprezentand 15,6% din PIB, in crestere cu 4,8% fata de veniturile colectate in prima jumatate a anului trecut.

Consiliul Fiscal arata insa ca executia la sase luni fara influentele swap indica 97,3 miliarde lei, sub nivelul programat, de 103,81 miliarde lei.

Consiliul a concluzionat ca rectificarea bugetara decisa la finele lunii iulie de catre Guvern incalca mai multe reguli fiscal bugetare, cea mai importanta fiind tinta de deficit, si a fost facuta pe baza unor proiectii nerealiste, numai din impozitul pe venit si contributii din asigurari veniturile fiind supraestimate cu 1 miliard de lei.

Consiliul arata ca majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza exclusiv unei noi scheme de stingere "in lant" de tip swap a arieratelor bugetare. Conform acestei scheme, inca 1,12 miliarde lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si catre anumite companii de stat, astfel incat in final aceste transferuri sa conduca la stingerea unor obligatii restante catre buget, efectul schemei fiind unul neutru asupra deficitului bugetar.

Citeste si:
Rolul ATV-urilor și al SSV-urilor în agricultură și industrie
Rolul ATV-urilor și al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.