Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a declarat, luni, referindu-se la afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei, ca asteapta detalii din partea Presedintiei, a Guvernului, a institutiilor responsabile.

"Asteptam cu totii explicatii suplimentare, lamuriri, detalii din partea factorilor responsabili - Presedintie, Guvern, alte institutii cu competenta in materia politicii externe", a precizat Ungureanu pentru MEDIAFAX.

El a aratat ca impotriva extremismului politic "trebuie luptat, aplicand sever legislatia in vigoare, democratiile moderne neavand nevoie de extremism pentru a se dezvolta".

"Discursul extremist trebuie sanctionat la nivel european, si nu doar la nivel bilateral, in interiorul UE. Mi-as dori sa-i vad pe premierii Romaniei si Ungariei condamnand impreuna de la acelasi microfon orice declaratie antidemocratica, extremista, antieuropeana, care indeamna la ura etnica si rasiala. Nici Romania nu a fost ferita de discursuri violent antieuropene in vara anului trecut", a adaugat liderul Fortei Civice.

Fostul premier condamna orice utilizare a statutului minoritatii maghiare din Romania in viitoarea campanie electorata din Ungaria.

De asemenea, Ungureanu spune ca nu trebuie transformat "un personaj politic marginal si ridicol", cum este Vona Gabor, in "elementul de conditionare a relatiei bilaterale romano-ungare".

El a mai spus ca "nationalismul nu tine de foame" si ca realitatea la fata locului e diferita de ceea ce prezinta unii politicieni de la Budapesta si Bucuresti. "Tot ce se retine din regionalizare este ca e vorba de granite si de interese, si nu de progresul general si dezvoltare echilibrata. Ce a planuit USL in materia regionalizarii nu are nimic comun cu ideea europeana de regionalizare, care uneste si nu separa comunitatile", a mai spus Ungureanu.

Citeste si: Traian Basescu, despre Ungaria: A devenit un focar de instabilitate

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.