Ultimul Eurobarometru arata o incredere in Guvern de 30% din totalul populatiei, deci cam 60% din cei care voteaza, ceea ce reprezinta de trei ori mai mult decat indicele de incredere in Guvernul Boc, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Nu stiu daca trebuie sa va felicit, indiferent de cum se prezinta lucrurile in presa, intr-o parte sau in alta: ultimul Eurobarometru arata o incredere in Guvern de 30% din totalul populatiei, deci cam 60% din cei care voteaza. Stiu ca e rusinos sa ma compar cu guvernele anterioare, dar Guvernul Boc avea 10% incredere. In noiembrie aveam 20%, la inceputul anului - 26, acum 30%, deci, exista un sprijin important si un trend pozitiv, depinde la ce televiziune va uitati, ca puteti vedea «socant, groaznic, cumplit». E cumplit, ca avem de trei ori mai multa incredere decat Guvernul Boc, insa sunt multe alte lucruri pe care trebuie sa le facem in continuare", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern, transmite MEDIAFAX.

Peste doua treimi (69%) din romani nu au incredere in Guvern, in timp ce pentru Parlament nivelul de neincredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat in luna mai si dat publicitatii marti.

De asemenea, 26% din romani afirma ca au incredere in Guvern si doar 16% au incredere in Parlamentul de la Bucuresti. La nivelul UE, 71% din cetatenii europeni declara ca nu au incredere in guvernele din tarile lor si 66% si-au exprimat neincrederea cu privire la parlamentele nationale.

Romanii au ceva mai multa incredere in Uniunea Europeana decat media inregistrata in celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, ca au incredere in UE, iar 43% afirma ca nu au incredere. Pe de alta parte, rata de incredere in UE in randul cetatenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croatia) este de numai 31%, circa 60% din cetatenii europeni din aceste tari exprimandu-si deschis neincrederea in organismul de la Bruxelles.

Nivelul de neincredere in UE a crescut cu 2% in Romania fata de toamna anului trecut si cu 3% in restul tarilor membre.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Pe de alta parte, 47% din romani considera ca Guvernul este institutia care trebuie sa ia masurile de reducere a efectelor crizei economice si financiare, fata de media de numai 21% inregistrata in celelalte tari membre cu privire la asteptarile fata de masurile guvernelor nationale.
Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.083 de persoane din Romania, in perioada 11-21 mai, esantionul din restul tarilor UE fiind de 26.605 persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.