Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, si-a prezentat, joi, bilantul activitatii la 6 luni de la ocuparea portofoliului si a afirmat ca in acest timp a avut loc "o substantiere" a relatiei statului roman cu diaspora, referindu-se la "o schimbare de substanta" in domeniu.

"Eu cred ca pentru primele 6 luni de zile s-a inregistrat o schimbare de substanta in relatia pe care statul roman o articuleaza in raport cu comunitatile din afara granitelor. Aceasta substantiere tine in egala masura de definirea rolului exact pe care statul trebuie sa-l joace fata de aceste comunitati, inseamna si stabilirea unui cadru institutional, inseamna definirea unui plan de actiune integrat si coerent si inseamna si fixarea unor obiective realiste de relationare cu romanii din afara granitelor", a spus David, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca detine un portofoliu fara minister in sine, iar rolul sau este de coordonare si integrare, deoarece nu are o structura proprie de lucru.

"Tocmai din acest motiv incerc sa coagulez cat mai multa energie si cat mai multe resurse institutionale, guvernamentale sau financiare in slujba acestei relatii de legatura pe care o definesc alaturi de ceilalti membri ai Cabinetului, alaturi de alianta politica aflata la guvernare intr-o noua dimensiune", a mai explicat ministrul.

El a mentionat ca si-a stabilit cinci directii de actiune prioritara in ceea ce priveste romanii din strainatate: apararea si protejarea drepturilor romanilor din diaspora, sustinerea si promovarea identitatii culturale, spirituale si lingvistice, facilitarea si sustinerea procesului de integrare, aproprierea si legatura cu familia si romanii din tara, precum si promovarea imaginii Romaniei si romanilor.

Cristian David a precizat ca s-a format un comitet interinstitutional pentru gestionarea relatiei cu romanii din strainatate in care sunt implicate toate ministerele cu programe pe acest domeniu, Parlamentul, televiziunea si radioul public, dar si Biserica Ortodoxa Romana.

In plus, ministrul a aratat ca au fost declansate demersuri pentru simplificarea documentelor consulare si a procedurilor birocratice pentru romanii din strainatate.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

De asemenea, David a precizat ca in a doua jumatate a lunii august va fi o saptamana dedicata diasporei romanesti, urmand sa fie organizate expozitii in statele in care se regasesc comunitati romanesti semnificative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.