Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Romania are obligatia de a renunta la mercantilismul din educatie, el aratand ca interesul "universitarilor parlamentari" este de a desfiinta invatamantul profesional pentru ca universitatile "inventate" sa aiba "materie prima platitoare".

"Acum cativa ani spuneam de fapt ca nu avem meseriasi, fie ca vorbeam de mecanici, mecanici auto, tinichigii, ospatari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar ca o sansa pentru tineri este invatamantul profesional. E sansa de a-si gasi un loc de munca dupa scoala profesionala, care dureaza doi ani", a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca acest model preluat dupa modelul german si introdus in Legea educatiei din Romania a fost unul de succes, in conditiile in care in anul scolar 2012-2013 au fost 13.000 tineri inscrisi in invatamantul porofesional si 1.500 de firme care au beneficiat de forta de munca calificata si au acceptat acesti tineri in productie.

Basescu a spus ca pentru anul 2013-2014 pentru invatamantul profesional sunt 20.000 de locuri si 1.800 de firme care solicita sa preia tineri care au trecut de clasa a IX-a.

"Sper ca si parintii si copiii sa inteleaga ca a avea o meserie e garantia poate nu a prosperitatii, dar a unui trai decent. Stiu ca acest concept intra in coliziune puternica cu interesele universitarilor parlamentari. Atat in trecut, prin desfiintarea scolilor profesionale, cat si azi se manifesta tendinta de a desfiinta acest invatamant profesional pentru ca multele universitati inventate pe tot cuprinsul tarii sa aiba materie prima platitoare", a spus seful statului.

El a insistat asupra renuntarii la mercantilismul din sistemul de educatie din Romania.

"Ori intelegem ca avem obligatia sa renuntam la mercantilismul din educatie si sa dam sanse copiilor, ori, daca nu, vom avea generatii sacrificate. Eu voi ramane sustinator fara rezerve al consolidarii invatamantului profesional in Romania", a mai spus Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.