Unul din cinci parlamentari din actuala legislatura a luat cuvantul in plen doar pentru a depune juramantul, dupa castigarea mandatului in alegerile din decembrie 2012, pentru 15 dintre alesi aceasta fiind singura actiune in Parlament, arata o analiza realizata de politicieni.mediafax.ro.

Din informatiile existente, joi, pe site-urile Camerei Deputatilor si Senatului, rezulta ca 99 dintre cei 583 de parlamentari (adica 17%) au avut o singura interventie in plenul Parlamentului. O parte dintre acestia au sustinut totusi diferite proiecte legislative, cumuland 10% din totalul semnaturilor stranse in Parlament pentru astfel de initiative si 3% dintre interpelarile la adresa ministrilor.

Potrivit MEDIAFAX, aproape jumatate dintre acesti 99 de parlamentari sunt membri PSD, circa 30% sunt din PNL, iar restul se impart aproape egal intre PDL, PP-DD, UDMR, UNPR si PC. Printre acestia se numara social-democratii Madalin Voicu si Eugen Bejinariu, democrat-liberalul Theodor Paleologu, Gigi Netoiu si Damian Draghici (UNPR) sau Antonie Solomon (PP-DD).

Pentru 15 dintre parlamentari insa, depunerea juramantului a fost singura actiune in Parlament, ei neavand nici initiative legislative depuse si nici interpelari sau alte interventii inregistrate. Cei 15 provin de la PSD (12) si PNL (3), iar printre ei se numara deputatii Ludovic Orban (PNL), Oana Niculescu Mizil (PSD) sau Gheorghe Simon (PSD).

In aceeasi situatie se afla ministrii Varujan Vosganian, Nicu Banicioiu, Titus Corlatean, Liviu Dragnea, Lucia Varga si Eugen Teodorovici, ale caror interventii in calitate de parlamentar s-au rezumat la depunerea juramantului.

Din informatiile existente pe cele doua site-uri reiese ca cel mai activ dintre deputati este presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a inregistrat aproape 1.100 de interventii in plen. Acesta este urmat de social-democratii Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, de liberalul Eduard Hellvig, de Tudor Ciuhodaru (PP-DD) si de Ioan Oltean (PDL), cu peste 200 de interventii fiecare.

La Senat, cele mai multe interventii in plen le-a avut democrat-liberalul Dumitru Oprea (peste 250). Acesta este urmat de liberalul Puiu Hasotti si de liderul grupului senatorilor PP-DD, Haralambie Vochitoiu (fiecare cu peste 100 de interventii).

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Spre deosebire de omologul sau de la Camera Deputatilor, presedintele Senatului, Crin Antonescu, se afla in jumatatea inferioara a clasamentului, din punct de vedere al interventiilor in Parlament, cu doar trei luari de cuvant in plen, in aceasta sesiune.

In sesiunea parlamentara incheiata saptamana aceasta, prima de dupa alegerile generale din decembrie 2012, au fost inregistrate peste 8.000 de luari de cuvant in plenul Camerei Deputatilor si Senatului si peste 2.500 de interpelari la adresa ministrilor, in timp ce numarul semnaturilor depuse de parlamentari pentru sustinerea diferitelor initiative legislative s-a ridicat la circa 3.000. Numarul parlamentarilor alesi a fost de 587, la finalul sesiunii parlamentare ramanand 583 dupa ce trei dintre au demisionat, iar al patrulea si-a pierdut mandatul ca urmare a condamnarii la incisoare cu executare.

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.