Nu mai putin de 28 de parlamentari si-au schimbat in primele sase luni ale acestei legislaturi partidul sub sigla caruia au candidat. Cel mai afectat de transferuri este PP-DD care a pierdut 16 deputati si doi senatori, numarul parlamentarilor acestui partid scazand de la 68 la 50.

De asemenea, PDL a ramas fara opt parlamentari, liberalii au pierdut un deputat, in timp ce un singur pesedist a parasit de buna voie partidul.
Cele mai importante pierderi pe care le-a avut PP-DD au fost chiar doua dintre varfurile partidului, liderii grupurilor parlamentare, deputatul Radu Popa, acum independent, si senatorul Tudor Barbu, trecut recent la PC.

Intrebat daca se simte traseist, acesta din urma a fost scurt si transant. "Nu si nu ma simt vinovat", raspunde senatorul categoric. Nici nu are de ce, sustine el, precizand ca oricum a plecat la un partid mai mic decat PP-DD. "Am facut-o in interesul oamenilor, nu pentru mine. Daca o femeie isi paraseste barbatul pentru ca are un amant, iar alta il lasa pentru ca e batuta si chinuita, se numesc amandoua traseiste?", a pus problema senatorul PC, transmite MEDIAFAX.

"In limbaj popular, da, ma simt traseist, dar am motivele mele", recunoaste un altul dintre dezertorii lui Dan Diaconescu, acum deputat PC, Razvan Rotaru, contactat de Gandul. "Am gresit si eu, nu zic nu, dar nu e vina parlamentarilor. PP-DD nu are solutii, a ramas cramponat in otevisme, nu doar ca a stagnat, ci se vede si un regres, asa ca nu am constiinta incarcata. Imi dau seama ca lumea e acum bulversata, oamenii sunt suparati ca am plecat din PP-DD, asa ca ma simt putin vinovat, dar acolo nu puteam sa fac mai nimic, tot pentru oameni am schimbat partidul", s-a aparat el.

Termenul "traseist" il deranjeaza si pe deputatul Ioan Moldovan, transferat si el de la PP-DD la PC. "Pentru oameni am facut-o. Nu ma simt traseist deloc, acolo nu se mai putea si nu regret nimic. Singurul lucru de care imi pare rau e ca unii oameni poate au ramas dezamagiti ca am plecat din PP-DD, dar o sa vada ca a fost in interesul lor", a declarat Moldovan, contactat de Gandul.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Un caz particular este al deputatului Cezar Cioata. Acesta si-a schimbat partidul nu o data, ci de doua ori. Cioata a demisionat in februarie din partidul lui Diaconescu si s-a alaturat PC, insa in aceeasi luna s-a reintors in PP-DD pe care l-a parasit insa in mai tot pentru PC. "A fost alegerea mea sa plec la PC, am facut-o pentru oameni. Ei ma vor vota si sub sigla PC si sub sigla oricarui partid in care voi candida. Am sa le explic de ce plec atunci cand plec, ca e in interesul lor, o sa le spun si o sa le explic fiecare miscare politica pe care o voi face si cel putin 90% dintre ei ma vor vota in continuare", a spus deputatul.

Liderul deputatilor PP-DD, Daniel Fenechiu, spune are cateva explicatii pentru lovitura primita de partidul sau chiar in prima sesiune parlamentara. "Unii s-au infiltrat la noi din alte partide si ne-au pacalit ca sunt ai nostri, iar altii au avut alte interese. Toti cei care au plecat sunt niste traseisti, insclusiv domnul Tudor Barbu. El e insa un caz particular. E traseist si dezertor, nici pe el nu-l inteleg, dar el chiar insemna ceva pentru PP-DD. La noi, acum trei luni ziceai ceva, acum altceva, depinde ce interese ai la momentul respectiv. E o situatie duioasa cum numai in Parlamentul Romaniei se poate", a schitat el teoria traseismului, pentru Gandul.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Nici democrat-liberalii nu au fost feriti de plecari in aceasta prima sesiune parlamentara. Cea mai dura lovitura primita a fost plecarea liderului deputatilor de atunci, Mihai Stanisoara, care a trecut la liberali in schimbul unei functii de vicepresedinte.

Desi in Comisia pentru revizuirea Constitutiei PDL avea doar trei reprezentanti, Valeria Schelean, Alin Tise si Gabriel Andronache, acesta din urma a decis si el sa se mute la PNL. Cu toate acestea, situatia lui este usor diferita: "Eu m-am intors in partidul din care am fost exclus. Eu am fost crescut de PNL, am fost liberal de la 18 ani, am avut functii de conducere acolo", explica Andronache.

Nici el nu se considera traseist, dar nici nu se simte jignit de acest termen. "De cand m-am inscris in PDL mi-am asumat toate proiectele, toata guvernarea lui Boc. Acum, la alegerile din 2012, le-am promis cetatenilor niste proiecte pe care le voi continua si in PNL. Iar votul pe care l-am primit atunci a fost pe numele meu, nu pe al partidului, a fost un vot uninominal. Decontul meu cu cetatenii se va face peste 3 ani, la sfarsit de legislatura. Nu mi s-a reprosat faptul ca m-am intors la PNL, ba chiar am primit felicitari de la oameni", a adaugat Andronache, pentru Gandul.

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

Numarul parlamentarilor, per total, s-a diminuat cu cinci din cauza hotararilor judecatoresti sau numirilor in alte functii, ajungand astfel de la 588 la 583.

Dintre acestia, PNL a pierdut doi deputati (Dan Radu Rusanu, numit presedinte ASF si Gigi Becali, condamnat la inchisoare), PSD a ramas fara deputatul Aurel Nechita, gasit in incompatibilitate, conservatorii au fost parasiti de presedintele fondator, Dan Voiculescu, care a demisionat, iar din partea UDMR a plecat Olosz Gergely, care a demisionat dupa ce a fost acuzat de coruptie.

Din cei 28 de parlamentari care si-au schimbat partidul, plus cei cinci care au demisionat din Parlament, USL a avut pierdere de sase parlamentari, acoperita de alti 13 care i s-au alaturat. Chiar si asa, social-liberalii au crescut ca reprezentare, cu aproape 2%, controland acum aproape 69% din Parlament. De altfel, USL nu a pierdut decat un deputat de buna voie, si anume pe Remus Cernea, in timp ce Diana Tusa a fost exclusa din PNL.

Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

De departe cea mai mare pierdere este inregistrata in PP-DD, care a intrat in Parlament cu 68 de deputati si senatori si a ramas, dupa doar sase luni, cu 50, reprezentand o scadere procentuala de aproximativ 3% (de la 11,5% la 8,7%). Dintre acestia, zece sunt independenti, cel putin pentru moment (Ion Scheau, Viorel Blajut, Alin Bucur, Ioan Cristinel Marian, Aurelian Mihai, Ioan Ovidiu Dumitru, Iacob Puscas, Mihai Tararache, Razvan Tanase si Radu Popa), sase s-au mutat in PC (Tudor Barbu, Ioan Moldovan, Cezar Cioata, Razvan Rotaru, Coman Gheorghe si Mihai Cristian Danut), iar unul a trecut la PNL (Marius Romeo Nicoara). Cea mai recenta plecare este cea a deputatului Gheorghe Netoiu, care si-a dat demisia din PP-DD si s-a inscris inapoi in UNPR.

Nici PDL nu a avut o sesiune parlamentara usoara. Pana acum, sapte deputati si un senator au parasit PDL, acestia indreptandu-se catre USL (trei la PNL, unul la PC si altul la UNPR), iar trei dintre ei au preferat sa ramana independenti.

Astfel, pe lista dezertorilor din PDL se afla si fostul lider al deputatilor democrat-liberali, Mihai Stanisoara (alaturi de Ion Cupa), care s-a mutat la liberali.

Mai mult, desi a ramas independent, nici fostul ministru al Telecomunicatiilor, Valerian Vreme, impreunpa cu deputatul Mihaela Stoica, nu mai figureaza in grupul PDL, in timp ce Gabriel Andronache, vocea democrat-liberalilor in Comisia juridica si in cea pentru revizuirea Constitutiei, s-a intors la PNL.

Deputatul Vizitiu Sergiu Constantin este acum la UNPR, in timp ce senatorul Cadar Leonard a ramas si el independent.

Astfel, dupa toate permutarile parlamentare din prima sesiune de lucru, cel mai numeros partid este PSD, cu 160 de deputati si 64 de senatori, urmat de PNL, cu 101 deputati si 50 de senatori. Pe locul al treilea se situeaza PDL, insa la diferenta foarte mare, existand sub sigla portocalie 49 de deputati si 23 de senatori. PP-DD a ramas pe locul patru, chiar daca numarul parlamentarilor acestui partid a scazut, ajungand la 31 de deputati si 19 senatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.