Ministrul Apararii, Mircea Dusa, anunta ca in toamna vor fi adoptate legi noi privind organizarea MApN si sistemul de pensii militare si ca va intra in dezbatere parlamentara legea privind Statutul cadrelor militare, criticand modul in care s-au facut pana acum avansari in grad in Armata.

"Voi reforma putin sistemul in acest an prin modificarea legislatiei, astfel incat cariera militara, astfel incat doctrina militara, incat dorinta unui tanar de a deveni militar sa poata fi si implinita prin a avea un curs si o cariera militara normala si pentru a avansa in functii si in grade conform legii si nu pe interese de alta natura", le-a spus ministrul Mircea Dusa elevilor Colegiului Militar din orasul prahovean Breaza, prezenti, joi, la ceremonia de absolvire a liceului, transmite MEDIAFAX.

Ulterior, Dusa le-a declarat ziaristilor prezenti la eveniment ca legea privind Statutul cadrelor militare este in prezent in lucru, iar in toamna va fi trimisa in dezbatere parlamentara, precizand ca nu isi doreste ca legile sa fie adoptate prin ordonante de urgenta.

Referindu-se la viitorul statut al cadrelor militare, Mircea Dusa a spus ca prin acest act normativ vrea sa revina "la normalitate, dar la normalitate si in sensul de a pune in acord legea cu vremurile pe care le traim".

Ministrul Apararii a criticat modul in care s-au facut pana acum avansari in Armata.

"Trebuie ca legea privind cariera militara sa fie una care sa ofere un orizont tinerilor, sa ofere un orizont militarilor si unul real, unul legat de doctrina militara si legat de spiritul in care sunt educati militarii. Adica, atunci cand pleci din institutia de invatamant sau cand intri intr-o institutie de invatamant militara, sa stii ca ai posibilitatea in viata sa ajungi pe trepte foarte inalte ale carierei militare, dar respectand legea, cu etape riguroase si pe aprecierea muncii, nu pe alte criterii. Din pacate, legea de-a lungul timpului a fost modificata pe criterii mai putin sau mai mult obiective, dar cred ca pe criterii care au avut alte interese si in momentul de fata sistemul este bulversat. Un tanar care termina o institutie de invatamant superior si ajunge sublocotenent trebuie sa aiba si posibilitatea ca din trei in trei ani sau din patru in patru ani sa avanseze in gradul urmator, conform gradului urmator sa isi ocupe si functia corespunzatoare", a spus Mircea Dusa.

Citeste si:
Legile Educației în varianta Deca aduc schimbări la Evaluarea...
Legile Educației în varianta...

Acesta a mentionat ca, pana in toamna, ministerul pe care il conduce va pregati alte doua legi, respectiv legea privind reorganizarea MApN si legea privind sistemul de pensii militare.

La sfarsitul lunii martie, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de promulgare a legii pentru modificarea Statutului cadrelor militare, care prevede ca militarii pot fi mentinuti in activitate dupa implinirea varstei de pensionare, pana la 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei, in functie de nevoile de incadrare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.