Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, a declarat miercuri ca in proiectul de modificare a Legii fundamentale nu au fost limitate atributiile presedintelui, ele fiind doar clarificate pentru a se evita crizele politice de genul celor cu care s-a confruntat tara, scri rtv.net.

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat o serie de amendamente care transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Antonescu a vrut sa dea leamuriri cu privire la limitarea abilitatilor prezidentiale.

"In privinta atributiilor presedintelui si interpretarea acestora s-a simtit nevoia unor clarificari pentru a evita crize. Experienta ultimilor multi ani arata ca au existat crize care poate s-au manifestat mai putin, dar au existat crize la vedere, situatii inacceptabile intr-o democratie. (...) Am socotit de datoria noastra - si am anuntat acest lucru inainte de a cere mandatul cetatenilor - sa limpezim aceste lucruri", a spus Crin Antonescu la finalul sedintei Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.

El a adaugat ca este nedrept sa se vorbeasca despre limitarea atributiilor presedintelui, pentru ca de fapt este vorba despre o clarificare a acestor atributii.

"In vechea Constitutie nu se spune nicaieri ca presedintele poate sa puna prim-ministru pe cine vrea, nu-i conferea nimeni atributia de a refuza o propunere de premier, facem lucrurile clare, ca sa nu mai ajungem la Curtea Constitutionala, ca sa nu mai riscam hotarari contradictorii si suspectate de o motivatie politica si partizanat al unor judecatori sau altii, de la CCR, pentru a nu ajunge in situatii de instabilitate la nivel guvernamental sau de crize soldate cu suspendari ale presedintelui", a afirmat Antonescu.

Acesta a mai precizat ca o prima discutie cu reprezentantii Comisiei de la Venetia in legatura cu proiectul de modificare a Legii fundamentale va avea loc in 4-5 iulie, insa nu este nevoie de "calitatea de cenzor" a acestui for.

"Nu este nevoie de calitatea de cenzor nici a Comisiei de la Venetia, nici a altcuiva, pentru ca nu avem si nu ne poate indica nimeni de buna credinta si rational vreun articol discutabil sub aspectul democratiei, statului de drept, drepturilor fundamentale ale omului si cetateanului", a afirmat Crin Antonescu.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.