Liderul PNTCD Aurelian Pavelescu a anuntat, sambata, ca partidul va demara o serie de actiuni prin care sa fie schimbata forma de guvernamant a Romaniei in monarhie constitutionala, prin sesizarea Curtii Constitutionale,a Comisiei de la Venetia si declansarea unei campanii de strangere de semnaturi.

Pavelescu a declarat, in urma sedintei Comitetului National de Conducere al PNTCD, ca vor fi initiate o serie de demersuri pentru a fi declansata o consultare populara in urma careia alegatorii sa se pronunte asupra formei de guvernamant, relateaza MEDIAFAX.

El a precizat ca va fi realizata o solicitare oficiala catre comisia de revizuire a Constitutiei pentru a fi modificat articolul 152 din legea fundamentala, privitor la limitele revizuirii, care interzice modificarea formei de guvernamant.
Pavelescu a mai sustinut ca PNTCD va sesiza direct Curtea Constitutionala pentru a emite un punct de vedere asupra articolului 152, care ar intra in contradictie cu alte prevederi ale legii fundamentale care ofera poporului liberatatea de a-si exprima suveranitatea, prevazute la articolul 2 din Constitutie.

Un alt demers vizeaza o sesizare adresata pe aceeasi tema Comisiei de la Venetia, iar alta presedintelui Traian Basescu, care sa sesizeze la randul sau Curtea Constitutionala si sa demareze procedurile pentru declansarea unui referendum privind forma de guvernamant.

Totodata, Aurelian Pavelescu a aratat ca va fi declansata o campanie de strangere a 500.000 de semnaturi care sa permita declansarea unei revizuiri a Constitutiei, astfel incat poporul sa se poata exprima asupra optiunii privind monarhia constitutionala.

Pavelescu a evitat sa se pronunte asupra persoanei care ar putea ocupa tronul Romaniei in cazul instituirii unui regim monarhic constitutional, insa a precizat ca acest lucru ar face obiectul unui alt referendum.

Presedintele Basescu a declarat, marti, ca romanii ar trebui sa poata, prin vot, sa dea un raspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o sustinere de 15%-18%, el mentionand ca posibilitatea ca poporul sa se exprime pe acest subiect ar trebui stabilita la revizuirea Constitutiei.

Citeste si: Mugur Isarescu si monarhia castiga increderea romanilor, in detrimentul politicienilor

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.