Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, joi, un amendament potrivit caruia Parlamentul numeste sau alege, dupa caz, in conditiile stabilite prin lege sau prin regulament propriu, Avocatul Poporului si directorii SRI si SIE.

Astfel, a fost introdus un alineat nou la articolul 75, cu urmatorul cuprins: "Parlamentul numeste sau alege, dupa caz, in conditiile stabilite prin lege sau prin regulamentul propriu de organizare si functionare: a) Avocatul Poporului; b) directorii Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe".

Totodata, potrivit MEDIAFAX, Comisia de revizuire a stabilit si ca presedintele si vicepresedintii Consiliului Legislativ, consilierii Curtii de Conturi, presedintele Consiliului Economic si Social si presedintele Autoritatii Electorale Permanente vor fi numiti sau alesi de Senat.

Astfel, a fost introdus un alt alineat nou tot la articolul 75, cu urmatorul cuprins: "Senatul numeste sau alege, dupa caz, in conditiile stabilite prin lege sau prin regulamentul propriu de organizare si functionare: a) presedintele si vicepresedintii Consiliului Legislativ; b) consilierii Curtii de Conturi; c) presedintele Consiliului Economic si Social; d) presedintele Autoritatii Electorale Permanente; e) reprezentantii oricarei alte autoritati sau institutii publice aflate sub control parlamentar sau, care potrivit legii, prezinta Parlamentului rapoarte sau alte dari de seama privind propria activitate".

Amendamentul a fost adoptat cu 17 voturi "pentru", 2 voturi "impotriva" si o abtinere.

In Constitutia actuala presedintele propune sefii serviciilor de informatii, iar Camera Deputatilor si Senatul voteaza asupra propunerilor facute de seful statului, in plen comun.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.