Curtea Constitutionala in noua componenta s-a reunit, joi, in prima sedinta de dezbatere a sesizarilor primite, avand de solutionat 24 de dosare, printre care sunt exceptii de neconstitutionalitate ale unor acte normative privind procedura insolventei, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Noii membri ai Curtii Constitutionale, Mona Pivniceru, Daniel Morar si Valer Dorneanu, participa la prima sedinta publica a Curtii Constitutionale de la preluarea mandatului, alaturi de ceilalti sase judecatori, transmite MEDIAFAX.

Potrivit ordinii de zi a sedintei de joi, judecatorii Curtii Constitutionale vor dezbate 24 de dosare, printre care se numara exceptii de neconstitutionalitate ale unor dispozitii din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, precum si ale unor articole din Legea privind procedura insolventei.

Dupa sedinta, cei noua judecatori se vor retrage pentru deliberari.

Inainte de inceperea judecarii acestor dosare, jurnalistii au putut intra in sala de sedinta. Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, ales luni pentru un nou mandat, le-a spus jurnalistilor prezenti, glumind: "Ne mai vedem peste trei ani".

In sala de sedinta, Daniel Morar s-a asezat langa Mona Pivniceru, iar Valer Dorneanu in partea opusa, langa Petre Lazaroiu.

Noii judecatori ai Curtii Constitutionale, Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, numiti pentru un mandat de noua ani, au depus juramantul de investitura in 10 iunie, in fata presedintelui Traian Basescu.

Dupa depunerea juramantului de investitura, membrii Curtii Constitutionale s-au reunit in prima sedinta in noua componenta, pentru a alege presedintele pentru urmatorii trei ani, Augustin Zegrean obtinand un nou mandat la conducerea CC.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Curtea Constitutionala se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de noua ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de seful statului. Judecatorii Curtii Constitutionale aleg, prin vot secret, presedintele acesteia, pentru o perioada de trei ani. Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din judecatorii ei, din trei in trei ani, in conditiile prevazute de legea organica a Curtii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.