Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.

Presedintele Traian Basescu vrea sa se asigure ca va lasa mostenirea un parlament unicameral cu 300 de parlamentari dupa ce isi termina mandatul de presedinte.

Basescu a declarat joi ca atitudinea Parlamentului, a majoritatii USL, privind modificarea Constitutiei, este una "care nu este compatibila cu statul de drept si care creeaza un precendent extrem de periculos, in care se refuza punerea in aplicare a vointei liber exprimate de popor", relateaza MEDIAFAX.

"Din punctul meu de vedere, aceasta atitudine a majoritatii USL, care respinge punerea in aplicare a referdnumului din 2009 nu are nimic de a face cu democratia si cu poporul in numele caruia Parlamentul sustine ca isi exercita mandatul. (....) In aceasta dupa-amiaza am declansat procedura unui nou referendum cu doua intrebari: daca romani vor Parlament unicameral si daca romanii vor Parlament cu 300 de membri", a spus Basescu.

Presedintele a spus ca va emite decretul "in functie de ce se intampla in Parlament si la Curtea Constitutionala".

"Este obligatia mea sa nu spun «Asta e, dragi romani», ci sa utilizez toate mijloacele constitutionale pentru a da sanse ca democratia sa invinga vointa majoritatii parlamentare", a spus Basescu, mentionand ca a dorit sa inceapa acest demers inainte de vacanta parlamentara.

Basescu a mai spus ca va emite decretul si in functie de ce se intampla cu Legea referendumului, "in asa fel incat acest referendum sa beneficieze si el de avantajul de a fi validat cu 30 la suta".

Primul referendum pe acest subiect a fost organizat in 2009, cu ocazia alegerilor prezidentiale. Au venit la vot 9.320.240 cetateni, adica 50,95% din populatie. Dintre acestia, 77,78% au ales un parlament unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numarului de parlamentari.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.