Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca in situatia in care presedintele Traian Basescu nu va promulga Legea referendumului prin care pragul electoral e diminuat la 30%, Parlamentul ii va retrimite legea nemodificata si va trebui sa o promulge in forma agreata de USL.

Solicitat sa comenteze afirmatiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora seful statului nu este de acord cu reducerea pragului la 30% si va reactiona fata de Legea referendumului, Antonescu a raspuns: "Presedintele are acest drept, aceasta prerogativa. Nu e de acord, nu promulga legea, o retrimite la Parlament. La Parlament, in ce priveste USL, pozitia nu se va schimba. Vom retrimite presedintelui legea la fel si va trebui sa o promulge".

Potrivit MEDIAFAX, Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la intrevederea cu sustinatorii de pe Facebook, raspunzand unei intrebari, ca nu este de acord cu reducerea cvorumului la referendum la 30% si ca va reactiona in aceasta privinta.

"Va asigur ca si eu voi reactiona si nu sunt de acord cu cvorumul de 30%. O sa vedeti cum si nu e departe momentul in care reactionez", a spus Basescu.

Si la intalnirea de joi cu sustinatorii sai de pe Facebook, presedintele Basescu a declarat ca societatea romaneasca nu are inca gradul de maturitate politica pentru a valida un referendum cu un prag mai mic de 50%, el dand ca exemplu faptul ca electoratul din Romania voteaza oameni cu dosare pe rolul instantelor de judecata.

Traian Basescu a aratat ca, atat timp cat Constitutia actuala stabileste ca revocarea presedintelui tarii nu se poate face cu mai putin de 50% din electorat, nu se poate face revocarea acestuia cu un prag mai mic.

"Nu poti sa vii sa spui: il revocam cu 30%. Si cred ca n-ar trece nici de Curtea Constitutionala asa ceva", a adaugat Basescu.

El a spus ca, de asemenea, se doreste modificarea Constitutiei cu prag de validare a referendumului de 30%, desi aceasta a fost adoptata cu o participare de peste 50%.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Traian Basescu a adaugat ca sunt tari in care nu exista conditie de cvorum pentru validarea unui referendum, dar sunt tari cu democratii extrem de consolidate.

"Romania nu este inca o tara in care populatia sa aiba nivelul de gandire democratica care sa ne permita sa validam referendumul cu sub 50%. (...) Numai simplul fapt ca avem un electorat care voteaza oameni cu dosare pe rolul instantelor si spune destul ca a cobori pragul e o mare eroare, poate mai tarziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politica pentru a valida referendumul cu mai putin de 50%", a sustinut seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.