Premierul Victor Ponta a declarat, luni, inaintea sedintei USL, ca si membrii PSD din Comisia de revizuire a Constitutiei vor vota impotriva treseismului politic, el precizand ca asupra acestei chestiuni exista o intelegere in cadrul USL.

"Asta categoric vor vota si cei de la PSD. Problema este ca daca avem vot pe liste nu mai poti sa ai procedura aceea in care in colegiu se face referendum. Atunci se pierde mandatul pentru schimbarea partidului. Probabil ca nu o sa acoperim ceea ce s-a intamplat de altfel si in acesti ani cu primarii care nu si-au dat demisia din partid, dar de fapt erau in opozitie fata de propriul partid. Probabil ca ramane acea singura portita, dar oricum e un pas important pentru sanctionarea traseismului si cred ca vom vota. E un punct asupra caruia ne-am inteles", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca aceasta situatie se va perpetua pentru ca nu exista o decizie in Parlament asupra modului in care se vor alege viitorii parlamentari.

"Ca sa nu mai vorbim ca nu poti sa pui in Constitutie ca sunt alesi uninominal sau proportional. Legea electorala nu se pune in Constitutie", a spus Ponta.

Comisia de revizuire a Constitutiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic in cazul parlamentarilor, reprezentantii PSD optand sa se abtina sau sa nu-si sustina amendamentele pe aceasta tema.

Membrii comisiei parlamentare au respins in prima instanta un amendament al PNL care ar fi instituit acelasi regim aplicabil primarilor in prezent. Astfel, era introdusa situatia incetarii mandatului de parlamentar "la data demisiei din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau o alta formatiune politica".

Amendamentul PNL a intrunit 9 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 5 abtineri, in cazul celor din urma numarandu-se parlamentarii PSD.

De asemenea, au fost respinse celelalte amendamentele formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Totodata, PSD a avut un amendament asumat de grupul parlamentar care nu a mai fost sustinut la nivelul comisiei de revizuire a Constitutiei.

Acesta prevedea ca "in situatia in care deputatul sau senatorul paraseste partidul sau alianta politica din partea careia a candidat si a fost ales, acesta poate fi revocat, prin referendum, in conditiile stabilite prin lege organica".

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, joi, ca va solicita reluarea votului asupra amendamentului sustinut de PNL pentru combaterea traseismului parlamentar, mentionand respingerea acestuia a fost un "accident de vot".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.