Comisia pentru revizuirea Constitutiei a respins, miercuri, amendamentul formulat de deputatul PNL Alina Gorghiu pentru reducerea prin Legea fundamentala a varstei de vot de la 18 ani la 16 ani, impotriva acestuia pronuntandu-se parlamentarii PSD.

Amendamentul formulat de Gorghiu a fost sustinut inclusiv de deputatul UNPR Eugen Nicolicea, care a sustinut initial reducerea varstei de vot la 17 ani.

Potrivit MEDIAFAX, impotriva propunerii s-a exprimat deputatul UDMR Marton Arpad, care a sustinut ca, potrivit legislatiei romanesti, din punct de vedere juridic discernamantul deplin poate fi atins la 18 ani, cand persoana poate obtine drepturi depline asupra proprietatii.

In replica, Gorghiu a mentionat ca, potrivit legislatiei in vigoare, tinerii se pot angaja la aceasta varsta fara sa aiba acordul parintilor, platind inclusiv taxe si impozite la momentul angajarii.

Propunerea de reducere a varstei de vot a intrunit 6 voturi "pentru", 9 voturi "impotriva" si o abtinere. Impotriva propunerii lui Gorghiu au votat parlamentarii PSD, deputatul UDMR Marton Arpad, dar si senatorul PNL Tudor Chiuariu.

Un alt amendament, adoptat la propunerea PSD, prevede ca "pot participa la alegerile pentru Camera Deputatilor, pentru Senat si pentru functia de Presedinte al Romaniei numai candidatii care au avut domiciliul in Romania cu cel putin 6 luni inainte de data alegerilor".

Totodata, membrii comisiei au respins un alt amendament care ar fi instituit regula ca "cetatenii au dreptul si obligatia de vot".

De asemenea, a fost respins amendamentul propus de senatorul Mihai Razvan Ungureanu prin care s-ar fi instituit posibilitatea exercitarii votului prin corespondenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.