Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la finalul Congresului Uniunii de la Miercurea Ciuc, ca propunerea formatiunii de scoatere a sintagmei "national" din articolul 1 din Constitutie "nu este negociabila".

Intrebat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, daca pentru UDMR este negociabila propunerea de scoatere a sintagmei "national" din articolul 1 al Constitutiei, Kelemen Hunor a raspuns negativ.

"Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am receptionat toate mesajele. Nu este negociabila", a spus liderul UDMR.

Premierul Victor Ponta le-a spus, sambata, delegatilor UDMR la Congresul Uniunii, ca modificarea articolului 1 din Constitutie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentara, dar ca impreuna pot gasi formula care sa le garanteze maghiarilor ca sunt parte a natiunii.

"Cred ca la modificare constitutionala putem gasi acea formula care sa va garanteze si dumneavoastra ca sunteti o parte a natiunii, o parte legitima a acestei tari si ca asta e tara dumneavoastra, cum e a tuturor romanilor", a mai spus premierul Ponta, scrie MEDIAFAX.

Peste o mie de persoane au participat, sambata, la al XI-lea Congres al UDMR, care s-a desfasurat la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, fiind cel mai mare congres din istoria Uniunii. Printre participanti s-au numarat peste 770 de delegati ai filialelor teritoriale si liderii principalelor partide din Romania si Ungaria. La congres au participat, ca invitati, si presedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, precum si politicieni din Ungaria.

Potrivit unui document adoptat, sambata, la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, se recomanda ca, pe langa limba romana, in unele regiuni limbile minoritatilor nationale sa poata fi utilizate ca limba oficiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.