Liderul PSD, premierul Victor Ponta sustine propunerea de reducere a duratei mandatului presedintelui la patru ani, dar nu stie daca este constitutional sa ii si interzici acestuia ca, dupa incheierea mandatului prezidential, sa mai ocupe functii de demnitate publica.

Intrebat daca este de acord cu propunerea PNL de reducere a mandatului presedintelui la patru ani, premierul a raspuns afirmativ, precizand insa ca nu agreeaza varianta organizarii simultane a alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale.

"Cu reducerea mandatului la patru ani ? Daca au propus-o liberalii, da, sunt de acord. Era sa zic «ce problema avem noi, PSD, cu chestia asta»? Nu stiu... Ideea este… ceea ce nu sunt de acord este cu a avea din nou unite alegerile parlamentare cu cele prezidentiale, pentru ca atunci iarasi incurcam lucrurile si este clar ca presedintele este seful partidului care castiga alegeri. Daca le ai in 2014, 2018, deci o data la doi ani, da, noi suntem de acord. Cu atat mai mult cu cat este propunerea liberalilor, este in regula, ei vor avea candidatul la prezidentiale si atunci sigur ca nu ne opunem", a spus Ponta, aflat la Bruxelles pentru Consiliul European, transmite MEDIAFAX.

In ceea ce priveste varianta ca seful statului sa nu mai poata ocupa o functie de demnitate publica dupa incheierea mandatului, Ponta a spus ca nu poate raspunde pe aceasta tema, deoarece nu stie daca este constitutional.

"Nu stiu, nici nu stiu daca este foarte constitutional. Habar nu am. Banuiesc ca un presedinte, dupa ce este presedinte, multe lucruri nu-si doreste ca functii publice, insa nu stiu daca este constitutional, daca poti sa interzici pentru viitor. Recunosc ca nu am o opinie in acest sens si nu mi se pare un subiect foarte important", a afirmat Ponta.

Vicepresedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul discutiilor cu grupurile parlamentare, ca in cazul revizuirii Constitutiei este sustinuta ideea revenirii la un mandat de 4 ani pentru seful statului si interzicerea ocuparii de demnitati publice dupa finalizarea mandatului.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Senatorul PNL a mentionat ca se doreste reducerea mandatului presedintelui la 4 ani, astfel incat alegerile prezidentiale sa fie organizate la mijlocul mandatului parlamentarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.