Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul sesizarii referitoare la faptul ca Victor Ponta ar fi plagiat, stabilind ca fapta nu exista, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Public.

Sursele citate au precizat ca in cazul sesizarii referitoare la faptul ca Victor Ponta ar fi plagiat, s-a dispus neinceperea urmaririi penale in baza articolului 10 litera a din Codul de procedura penala, respectiv ca "fapta nu exista".

Potrivit articolului 10 litera a, "actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca fapta nu exista".

Rezolutia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusa neinceperea urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infractiunii prevazute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificata, a fost emisa in 16 mai.

Potrivit articolului 141, "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la cinci ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor".

Denuntul la Parchetul instantei supreme in acest caz a fost facut in 22 august 2012, de catre Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Minel Augustin Ofiteru.

Denuntatorii au sustinut ca, din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata de Editura Universul Juridic in 2010, lucrare care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman, "un numar de 113 pagini nu constituie o opera de creatie originala proprie, ci reprezinta o insusire frauduloasa a produsului de cratie intelectuala a patru autori".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.