Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca parlamentarii liberali sustin ideea ca motiunile simple aprobate in Legislativ sa duca la demiterea ministrului, iar in cazul remanierilor, seful statului sa nu mai poata refuza ministri, insa Parlamentul sa isi dea acceptul.

Liderul PNL a precizat ca este sustinuta inclusiv ideea ca adoptarea unei motiuni simple in cazul unui ministru sa duca automat la demiterea acestuia.

"Sa limpezim ca presedintele nu are de luat vreo decizie de oportunitate in cazul unei remanieri, cu alte cuvinte sa nu mai fim in trasnaia aia ca presedintele poate sa nu-i placa ochii, tunsoarea, statura, mapa profesionala a unui viitor ministru, dar asta numai o singura data – cum in mod caraghios ne spune decizia Curtii Constitutionale – atunci spune foarte limpede: atunci cand se petrece o remaniere presedintele are misiunea de a consacra, inca o data o spun, ca notarul, in aceasta situatie – deci verificand doar conditiile de legalitate – o persoana pe care si-o asuma sau isi asuma raspunderea politica premierul care il propune si Parlamentul care il voteaza", a declarat Antonescu, potrivit MEDIAFAX.

El a mentionat ca in aceasta chestiune nu va fi lasat nici premierul sa "poata face o alegere care sa nu fie cautionati si de altcineva, dar nu de presedinte – care nu are raspunderea si nu are controlul asupra Guvernului – ci de Parlament".

Liderul PNL a declarat ca liberalii sustin in continuare mentinerea sistemului bicameral, dar si stipularea in legea fundamentala a numarului maxim de parlamentari, precum si "intarirea caracterului parlamentar al democratiei romanesti".

Antonescu a precizat ca se opteaza pentru alegerea sefului statului prin vot popular si in consecinta "cu semnificative puteri intr-o zona bine delimitata si cu dreptul si obligatia de a reprezenta pe toti cetatenii romani".

De asemenea, el a mentionat ca prim-ministrul va detine in continuare "cea mai mare parte a puterii executive" sub controlul si pe baza mandatului dat de Parlament.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Totodata, Antonescu a sustinut ca exista o deschidere pentru limitarea numarului Ordonantelor de urgenta printr-o prevedere constitutionala, dar si limitarea posibilitatii angajarii raspunderii la o singura data in sesiunea parlamentara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.