Politica 12 Mai 2013 09:50
Curtea Constitutionala dezbate vineri contestatia PDL in cazul Legii privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament.

Contestatia a fost depusa de PDL la Curtea Constitutionala in 22 aprilie, judecatorii constitutionali stabilind ca aceasta sa fie luata in discutie in 10 mai, transmite MEDIAFAX.

Potrivit vicepresedintelui PDL Liviu Negoita, din punct de vedere procedural, la asumarea raspunderii Guvernului s-a incalcat decizia 1431 din 2010 a Curtii Constitutionale, care precizeaza ca angajarea raspunderii Guvernului este neconstitutionala daca un proiect pe aceeasi tema se afla in proces de legiferare. El a precizat ca PDL a depus in 2010 un proiect pe aceasta tema care se afla in dezbatere parlamentara la Senat si Guvernul a ignorat acest lucru "si a venit peste aceasta procedura si si-a asumat raspunderea".

Negoita a mai spus ca este incalcata si decizia 1557 din 2009 a Curtii Constitutionale, care precizeaza ca transformarea Guvernului, prin asumarea de raspundere, in autoritate legiuitoare concurenta Parlamentului incalca articolul 1 alineat 4 si articolul 61 alineat 1 din Constitutie.

Legea restituirii proprietatilor incalca articolul 15 alineat 2 din Constitutie si Comisia Nationala constituita prin aceasta lege se substituie justitiei, a mai aratat Negoita. El a explicat ca deciziile irevocabile ale Consiliilor Locale date in temeiul Legii 10 din 2001 pot fi atacate doar la instantele de contencios administrativ, iar Comisia Nationala constituita in temeiul legii de restituire poate invalida in mod ilegal decizia irevocabila ale Consiliilor Locale.

El a mai spus ca dreptul la proprietate este ingradit prin prevederea potrivit careia cel care va dobandi proprietatea este obligat sa-i mentina destinatia timp de 10 ani.

Premierul Victor Ponta declara, la sfarsitul lunii aprilie, ca se asteapta ca presedintele Traian Basescu sa promulge Legea privind despagubirile pentru imobile nationalizate, dupa ce Curtea Constitutionala va analiza contestatia depusa de PDL, precizand ca a discutat cu seful statului inainte ca proiectul sa fie adoptat.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Potrivit premierului, demersul PDL de a contesta proiectul Legii imobilelor nationalizate la Curtea Constitutionala este de departe "cel mai inconstient si iresponsabil gest" din politica ultimilor 23 ani, deoarece neadoptarea legii ar impune Romaniei sa achite imediat opt miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.