Presedintele Traian Basescu afirma, intr-un mesaj oficial adresat de 9 Mai, ca le doreste romanilor si cetatenilor europeni "sa aiba forta de a-i stimula pe politicieni sa se intoarca la intelepciunea parintilor fondatori ai Uniunii Europene".

Seful statului arata ca anul acesta Ziua Europei se sarbatoreste "intr-o atmosfera incarcata de tensiuni sociale in multe dintre statele membre ale Uniunii Europene si, in acelasi timp, intr-o atmosfera de neincredere din partea cetatenilor in capacitatea Uniunii de a raspunde asteptarilor lor legitime de siguranta a locurilor de munca si bunastare", iar "marea provocare a momentului o constituie capacitatea oamenilor politici de a-i convinge pe cetateni ca proiectul european este, in continuare, singurul care le garanteaza traiul in pace si prosperitate".

"Continuarea integrarii europene, si nu replierea pe pozitii nationaliste, constituie solutia pentru depasirea acestui moment de cumpana si controverse din viata europenilor. Continuarea integrarii in Uniunea Europeana trebuie sa se realizeze chiar daca presupune un transfer suplimentar de suveranitate nationala", subliniaza presedintele Basescu, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, el ii indeamna pe cetatenii europeni "sa le arate politicienilor europeni ca aceasta grea incercare, criza economica, trebuie sa devina un factor de consolidare a unitatii, astfel incat constructia europeana, sa ajunga intr-un orizont mai apropiat decat am fi prevazut, o Uniune tot mai puternica a popoarelor si tot mai slaba a statelor".

"Nu evit, totodata, sa le adresez cetatenilor europeni si indemnul de a imbratisa cu putere ideea crearii unei autentice uniuni politice. Pentru romani, ziua de 9 Mai are o tripla semnificatie. Pe de o parte celebram Ziua Europei Unite, pe de alta parte sarbatorim Ziua Independentei, independenta castigata cu jertfa de sange a armatei romane pe campurile de batalie la 9 mai 1877 si, nu in ultimul rand, marcam incheierea celui mai devastator razboi ce a avut loc pe pamantul Europei. Asta ne face ca astazi sa fim mai mult ca oricand sustinatori loiali ai unei Uniuni puternice, consolidate, Uniune care a asigurat, prin existenta ei, cea mai indelungata perioada de pace pe continentul european", evidentiaza seful statului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

El le mai ureaza romanilor "sa aiba increderea ca apartenenta Romaniei la o Uniune Europeana tot mai integrata, tot mai puternica, va aduce cu sine garantia pe care o cautam cu totii de a avea un viitor sigur in pace si bunastare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.