Politica 9 Mai 2013 12:16
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, afirma intr-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Europei ca tendintele xenofobe si populiste trebuie combatute, iar libertatea de miscare a cetatenilor europeni trebuie prezervata de toti, asa cum este prevazuta in Tratatele UE.

"Trebuie sa ne pronuntam ferm impotriva tendintelor populiste sau xenofobe, care, prin natura lor, constituie negarea insasi a proiectului european si a valorilor sale fondatoare. Acestea se manifesta adesea intr-o forma mai putin directa. Ne gandim, de exemplu, la tendinte de reconsiderare a celor patru libertati fundamentale ale Uniunii, in special a libertatii de miscare a cetatenilor europeni. Aceasta constituie un element inerent pietei interne si una dintre principalele reusite ale proiectului european, pe care trebuie sa-l prezervam cu totii, conform Tratatelor", afirma seful diplomatiei in mesajul sau, transmite MEDIAFAX.

El enumera si avantajele aderarii Romaniei la UE.

"Avantajele aderarii sunt multiple si nu pot fi minimizate. Drumul catre aderarea la UE a presupus modernizarea institutionala, cresterea oportunitatilor economice si un mai bun nivel de trai. Unul din marile avantaje ale aderarii la UE este posibilitatea de a lua parte in si a influenta procesul decizional al Uniunii si posibilitatea de a-ti promova propriile initiative in cooperare cu alte state membre. Ne-a dat, de asemenea, posibilitatea de a contribui cu propriile initiative si idei in domenii precum Piata Unica, securitatea energetica sau politica externa", spune Corlatean.

De asemenea, el arata ca Romania joaca un rol cheie in initiative precum Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, cooperarea in regiunea Marii Negre si sprijinirea integrarii europene a tarilor din Balcanii de Vest si Vecinatatea Estica.

"Fideli principiilor noastre de solidaritate si cooperare, subliniem si vom continua sa subliniem importanta metodei comunitare ca singurul mod eficient de gestionare a problemelor care in mod inevitabil vor aparea in interiorul Uniunii si al statelor membre", afirma ministrul de Externe, adaugand ca in relatiile cu partenerii europeni Romania pledeaza pentru evitarea fragmentarii si a riscului unei Europe cu doua viteze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.