Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, ca procesul de revizuire a Constitutiei este "complet lipsit de transparenta", iar faptul ca USL isi propune sa reduca pragul de validare a referendumului privind Constitutia reprezinta "un atac la popor".

"USL isi propune reducerea pragului de validare a Constitutiei. Acesta este un atac la popor. Azi presedintele Romaniei este ales cu 50 % plus un vot din cei inscrisi pe listele de vot in primul tur de scrutin. Chiar daca sunt si state in UE cu prag de validare sub 50%, dintre cele 15 state majoritatea vin din fostul lagar comunist. Credem ca pragul electoral trebuie mentinut la 50% plus un vot. Convingerea noastra este ca domnul Ponta, USL stiu ca ea (Constitutia n.r.) nu va fi validata si le este frica de o infrangere clara la un potential referendum", a precizat Blaga, intr-o conferinta de presa, transmite MEDIAFAX.

Mai multi parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scaderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat ca proiectul propune ca referendumul sa fie validat daca nu mai putin de 25% din populatia cu drept de vot se pronunta, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa.

El a aratat ca propunerea se aplica tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constitutiei.

Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai multi parlamentari ai USL privind scaderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anuntat, in 16 aprilie, premierul Victor Ponta.

"Proiectul este facut exact in baza deciziilor de anul trecut ale Curtii Constitutionale, si anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea presedintelui sau pentru Constitutie (...) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru ca boicotul nu este o exprimare a vointei electorale. Esti pentru, contra sau sa nu impiedici adoptarea unor decizii importante", a spus Ponta in sedinta de guvern de la acea data.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.