Deputatul PNL Dan Motreanu a declarat, marti, ca actualele opt regiuni de dezvoltare au fost stabilite printr-un "compromis politic", fiind excluse criteriile geografice, culturale si istorie, iar inainte de a se decide mentinerea actualelor regiuni este nevoie de o evaluare acestora.

"Trebuie sa atrag atentia, inca de la inceput, ca delimitarea regiunilor de dezvoltare existente a fost rezultatul mai degraba al unui compromis politic, decat al unei analize aprofundate. (...) Daca Uniunea Europeana foloseste aproximativ 100 de indicatori in politica de dezvoltare regionala, in anul 1997 s-au folosit numai 17 astfel de indicatori in constructia regionala si a indicelui global al dezvoltarii. Dintre cei 8 mari piloni ai dezvoltarii regionale, demografic, economic, social, infrastructura, educatie, istoric, geografic, cultural, ultimii trei au fost aproape exclusi", a sustinut Motreanu, potrivit MEDIAFAX.

Deputatul PNL a precizat ca discutia despre stabilirea numarului regiunilor "mocneste in secret de cateva luni, hranindu-se cu visuri de marire ale unor actori locali sau nationali, cu idei fixe ale unor functionari sau cu obsesii cauzate de taceri apasatoare cladite pe temeri, frici si momente de indecizie, pana intr-un punct in care devine deja de necontrolat starnind pasiuni si orgolii nemasurabile".

"Cred ca inca nu este prea tarziu sa «stapanim acest foc», dar pentru aceasta avem nevoie de transparenta, dezbatere si curaj. (...) Inainte de a discuta despre o noua regionalizare a Romaniei, avem datoria de a prezenta o evaluare serioasa asupra a ceea ce a reprezentat functionarea si rezultatele obtinute de actualele regiuni. Evaluarea este una dintre etapele importante ale politicii europene de coeziune, principiile pe care se axeaza ca relevanta, utilitatea, eficacitatea, sustenabilitatea iti dau posibilitatea crearii unei imagini asupra designului si rezultatelor proiectului in relatie cu resursele disponibile si cu obiectivele propuse", a mai afirmat Motreanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.