Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala cu solutionarea unui conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, a adresat, miercuri, Curtii Constitutionale cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si puterea executiva, reprezentata de Guvern, a anuntat CSM, intr-un comunicat de presa.

"S-a apreciat ca, prin schimbarea de catre Guvernul Romaniei a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, in conditiile in care a fost vidata de substanta o atributie fundamentala a Consiliului Superior al Magistraturii, in calitatea sa - prevazuta de art. 133 alin. 1 din Constitutia Romaniei - de garant al independentei justitiei", a precizat CSM, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, CSM considera ca modificarea acestui mecanism prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului incalca dispozitiile articolului 115 alineatul 6 din Constitutie - astfel cum au fost constant interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale -, conform carora ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

Presedintele CSM a facut sesizarea in calitate de titular al dreptului de a sesiza Curtea Constitutionala cu solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala, in temeiul dispozitiilor articolului 146 litera e din Constitutie, republicata, ale articolului 34 si urmatoarele din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale articolului 24 alineatul 3 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.