Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea Regiei Autonome de Transport Bucuresti in perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control in urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general.

Solicitarea de efectuare a unui control a fost transmisa premierului Victor Ponta in luna noiembrie a anului trecut de catre primarul general Sorin Oprescu.

Potrivit MEDIAFAX, in nota de control, finalizata in aceasta saptamana, se arata, printre altele, ca reprezentantii RATB din perioada cercetata au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli in atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

RATB, care in 2010 si 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantina, de patiserie, bauturi si cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penite de aur si platina tip Mont Blanc, la un pret de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administratie al RATB.

Din subventiile locale ca tarif social, motivat de contractele colective de munca, RATB a efectuat cheltuieli in beneficiul angajatilor, membrilor de familie ale acestora si pensionarilor, desi subventia nu era destinata acestora. Directorul RATB a infiintat functia de presedinte al Asociatiei sportive, care a fost ocupata de presedintele Sindicatului Transporturilor Bucuresti, fara sa se tina cont de avizul negativ de legalitate emis de serviciul juridic, iar acest presedinte a participat la negocierile colective in care au fost stabilite si cheltuielile pentru activitati cultural-sportive, inclusiv salariul sau.

Citeste si:
Sporuri noi pentru Covid-19: 30-40% în plus la DSP, 30% la Prefecturi
Sporuri noi pentru Covid-19:...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

In aceeasi perioada, regia a inregistrat pierderi totale de 4,7 milioane lei din activitati secundare desfasurate de cantina si bufetul din incinta, casa de oaspeti Predeal si asociatia sportiva, iar profitul a fost diminuat si prin provizioanele de peste 56 milioane lei constituite pentru compensarea creantelor fata de municipiu, inregistrate ca urmare a neachitarii in totalitate a subventiilor pentru tariful de protectie sociala. Prin constituirea provizioanelor a fost diminuat profitul si implicit cuantumul sumelor care trebuiau achitate la bugetul local, paguba fiind calculata la 30,7 milioane lei.

Pentru subventionarea tarifului de protectie sociala, RATB a primit din bugetul local putin peste un miliard de lei, in 2010 si 2011, fara ca in documentele contabile ale regiei sa existe date concrete privind modul de repartizare a subventiilor.

Tot in document se mai arata ca pentru majoritatea terenurilor administrate de RATB a fost mentinuta o valoare de inventar derizorie, de 1 leu, desi au suprafete de pana la 97.599 metri patrati. In acest context, un teren de 640 metri patrati din incinta Autobazei Floreasca a fost vandut catre o firma care se ocupa cu organizarea de nunti si petreceri.

Sinteza raportului de control privind RATB

Citeste si:
Toyota susține că va rămâne pe profit în ciuda crizei COVID-19
Toyota susține că va rămâne...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.