Desi nu depinde numai de el, presedintele Basescu si-a asumat raspunderea ca Romania nu va ajunge niciodata in situatia Ciprului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca garanteaza ca nu va accepta niciodata luarea in Romania a unor masuri de genul celor luate in sistemul bancar din Cipru, scrie MEDIAFAX.

"Decizii ca cele din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. Si cel putin in ceea ce ma priveste va garantez ca niciodata nu voi fi adeptul unor astfel de masuri sau nu voi accepta astfel de masuri in Romania", a afirmat seful statului.

El a mai spus ca situatia din Cipru arata ca "adesea putem sa punem sub semnul intrebarii principiile pe care le-am afirmat ani de zile".

Seful statului a mai aratat ca la nivelul UE sunt state care nu mai accepta sa plateasca pentru alte state si ca in curand, peste doi, trei ani, este posibila o revizuire a tratelor UE care sa afirme diferenta intre statele performante si cele neperformante, iar Romania in acest context trebuie sa accelereze procesul de integrare atat in zona euro, cat si in spatiul Schengen, precum si consolidarea statului de drept.

Indiferent de dorintele presedintelui, expertii sunt de parere ca am mai putea asista la impunerea restrictiilor de capital pe alte piete. Slovenia, de exemplu, este unul dintre statele care risca sa repete greselile Ciprului.

"Investitorii vor vedea in solutia gasita in Cipru o reflexie a manierei in care vor fi gestionate viitoarele tensiuni din zona euro",
potrivit unui raport al IFI publicat miercuri.

Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a provocat o polemica in aceasta saptamana, afirmand ca solutia aplicata in Cipru ar putea fi repetata in alte tari fragile din zona euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.