Presedintele Traian Basescu a organizat o conferinta de presa joi seara in care principalul subiect a fost revizuirea Constitutiei.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca cei din actuala majoritate sunt inconsecventi, pentru ca in cazul unui referendum nevalidat, cel de demitere a presedintelui, acestia invoca vointa poporului, insa considera neglijabil un referendum validat, cum este cel privind Parlamentul, scrie MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, cei din actuala majoritate clameaza vointa poporului in legatura cu un referendum nevalidat, cel de demitere a presedintelui, si considera "neglijabil" un referendum validat, cel legat de Parlamentul unicameral si scaderea numarului de parlamentari.

"Acel referendum a fost validat, este un act de vointa si suveranitate a poporului", a spus Basescu, explicand astfel motivele pentru care a solicitat joi Camerei Deputatilor reluarea dezbaterilor la proiectul de revizuire a Constitutiei initiat de Guvernul Emil Boc si insusit de Presedintie si care tine cont de rezultatul referendumului din 2009 privind parlamentul unicameral cu 300 de alesi.

El a subliniat ca solicitarea sa se bazeaza si pe o hotarare a Curtii Constitutionale, 682 din 2012, care afirma, referitor la referendum, ca autoritatile competente "trebuie sa ia in considerare, sa analizeze si sa identifice modalitati de punere in practica a vointei exprimate de popor".

El a subliniat ca o initiativa de revizuire a Constitutiei care nu pleaca de la premiza implementarii referendumului din 2009 nu se justifica si va fi un esec, pentru ca va fi apoi respinsa de catre populatia "furioasa" la referendumul de validare a modificarii legii fundamentale.

Intrebat la RTV daca apreciaza, in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, ca Parlamentul ar trebui sa ia din nou in discutie acest proiect si sa tina cont si de rezultatele referendumului din 2009, cu Parlament unicameral si 300 de parlamentari, premierul a raspuns ca Parlamentul este suveran.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Parlamentul e suveran si nici presedintele Basescu, nici eu, ca prim-ministru, nu putem sa impunem Parlamentului ce sa decida in comisia constitutionala si, dupa aceea, in plen. Putem sa facem propuneri, dar decizia apartine Parlamentului", a spus Ponta.

La remarca moderatorului ca romanii au votat prin referendum pentru un Parlament unicameral cu doar 300 de membri, premierul a raspuns ca este adevarat, dar ca isi aduce aminte ca, in vara anului trecut, cand a fost adoptata Legea privind alegerile parlamentare care conducerea la un numar de 300 parlamentari, PDL a atacat actul normativ la Curtea Constitutionala.

"Sunt absolut convins ca Parlamentul stie sa decida cel mai bine", a conchis Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.