Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Romania este pregatita sa se implice in proiectele importante din Bosnia si Hertegovina privind infrastructura, dezvoltarea sectorului hidroenergetic si turismul.

Seful statului l-a primit la Palatul Cotroceni pe presedintele acestei tari, Nebojša Radmanović, aflat intr-o vizita de stat la Bucuresti.

"Romania este gata sa se implice in proiectele importante din Bosnia Hertegovina, fie ca vorbim de infrastructura, dezvoltarea turismului sau de dezvoltare a capacitatilor hidroenergetice ale Bosniei Hertegovina", a afirmat Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta dupa intrevederea cu liderul de la Sarajevo, transmite MEDIAFAX.

In prezenta celor doi sefi de stat a fost semnat si un acord bilateral de cooperare economica pregatit de ministerele de resort din cele doua tari. Documentul a fost semnat din partea romana de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Basescu a aratat ca trebuie avut in vedere in relatia cu Sarajevo si "un proces rapid de revizuire a acordurilor bilaterale si de punere a lor in acord cu reglementarile UE".

"Este posibil sa facem pasi noi in cooperarea economica, dar si in relatiile politice. Am incheiat acordul de dezvoltare economica pentru a accelera schimbul de bunuri si eventuale investitii romanesti in Bosnia si Hertegovina", a afirmat si presedintele Radmanović.

El a aratat ca Romania este o tara prietena, amintind de contributia cu militari la misiunea de stabilizare a Bosniei si Hertegovinei.

Schimburile comerciale dintre Romania si Bosnia si Hertegovina s-au ridicat in 2011 la 142,7 milioane de dolari, dintre care 114,8 milioane exporturi romanesti constand in principal in masini si mijloace de transport.

Bosnia si Hertegovina a incheiat in iunie 2008 Acordul de Stabilizare si Asociere cu Uniunea Europeana, insa nu a primit statutul de tara candidata la aderarea in UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.