Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca intentia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen.

"Am luat act de decizia enuntata de ministrul german de Interne, si atunci e clar ca in Consiliul JAI Germania, daca va fi obligata, isi va exercita dreptul de veto. Intentia noastra este sa nu ajungem pana la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru ca nu asta este ideea pe care o urmarim. Intentia noastra este de a prezenta inca o data in JAI motivele si indeplinirea criteriilor tehnice", a declarat Ponta, la USL, citat de MEDIAFAX.

Premierul a precizat ca obiectivele europene ale Romaniei trebuie tratate intr-o strategie noua, cu o "atitudine realista, pragmatica si demna", urmand ca in cadrul Guvernului sa fie luata o decizie in ceea ce priveste dosarul Schengen.

Ponta a sustinut ca punctul privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi cuprins pe ordinea de zi a Consiliului Jai din aceasta saptamana.

"Pozitia Guvernului si a USL este o pozitie foarte clara, obiectivele fundamentale ale Romaniei de integrare europeana sunt neschimbate. Evident ca ne dorim sa accedem in spatiul Schengen, sa accedem in spatiul Euro, sa facem parte din Uniunea Bancara, din toate dezvoltarile pe plan european. Nu se pune problema de a schimba in vreun fel aceste obiective. Se pune insa problema si o decizie asumata de a schimba strategia, pentru ca in ultimii ani, nu doar in 2012", a sustinut Ponta.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, luni, ca omologul sau german "a pierdut ocazia sa taca", aratand ca in MAI exista o vorba, respectiv ca "trebuie sa pastrezi limita legitimei aparari", iar ministrul german "a depasit limita legitimei aparari".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.