Presedintele Traian Basescu a trimis conducerii Camerei Deputatilor doua scrisori privind participarea Romaniei cu forte armate la misiuni si operatii sub conducerea NATO, UE, OSCE si ONU, precum si referitoare la sprijinirea operatiei NATO International Security Assistance Force.

Prin acestea seful statului a aratat ca in 2013 Romania va continua sa participe cu forte armate la misiuni si operatii sub conducerea NATO, UE, OSCE si ONU in afara teritoriului statului roman, in conformitate cu angajamentele internationale asumate.

POtrivit MEDIAFAX, el a mentionat ca fondurile financiare necesare participarii Romaniei la aceste misiuni sunt asigurate din bugetele alocate Ministerului Apararii Nationale si Minsiterul Afacerilor Interne pentru 2013.

In documentul presedintelui se arata ca numarul fortelor dislocate in teatrele de operatii sunt de 3049, potrivit anexei 1 din documentul inaintat Camerei Deputatilor.

In a doua scrisoare seful statului arata ca SUA in baza acordului dintre Romania si SEOA privind activitatile SUA stationate de peritoriul Romaniei au solicitat Romaniei permisiunea pentru continuarea desfasurarii operatiilor de transport multimodal pe teritoriul Romaniei al resurselor materiale si umane apartinand guvernului SUA, dinspre si catre Afganistan, in sprijinul operatiei NATO International Security Assistance Force (ISAF) si al operatiei de coalitie Enduring Freedom in anul 2013.

"In sprijinul acestor misiuni, partenerul american a cerut permisiunea de dislocare si operare temporara pe aeroportul international Mihail Kogalniceanu pana la 8 aeronave de transport C-17 si maxim 500 de militari. Cererile SUA vizeaza continuarea utilizarii in anul 2013 a aeroportului international Mihail Kogalniceanu - Constanta si a portului maritim Constanta, precum si a infrastructurii rutiere si feroviare din zona Mihail Kogalniceanu - Constanta", a precizat Basescu in scrisoarea sa.

El a aratat ca in temeiul Legii 291/2007 a aprobat propunerile prim-ministrului referitoare la solicitarile partii americane.

"Sprijinul acordat partii americane de catre agentii economici civili care operareaza pe teritoriul Romania va face in continuare obiectul contractelor incheiate direct intre furnizori si beneficiari, potrivit prevederilor legale in vigoare", se mai precizeaza in scrisoarea presedintelui.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.