Napoleon Bonaparte, unul dintre cei mai faimoși lideri din istoria Franței, este în centrul acțiunii în noul film pregătit de Apple și Sony pentru a fi lansat în acest an. Rolul principal al lungmetrajului i-a fost atribuit actorului Joaquin Phoenix, ajuns la rang de vedetă mai ales în urma prestației sale din filmul Gladiatorul din anul 2000, care i-a adus și o nominalizare la Premiile Oscar pentru interpretarea personajului Commodus.

Ridley Scott, unul dintre cei influenți și mai renumiți regizori contemporani, colaborează astfel din nou cu Joaquin Phoenix în ceea ce se anunță un film istoric de mare succes. Adevărul istoric se dorește a fi respectat în firul epic al producției, însă perspectiva nuanțează aspecte ce țin de personalitatea lui Napoleon ca om de stat, dar și ca bărbat.

Relația cu Joséphine, în centrul atenției

Dincolo de secvențele de luptă ce prezintă ascensiunea lui Napoleon Bonaparte în calitate de conducător politic și militar, lungmetrajul urmărește povestea de dragoste dintre liderul Franței și partenera sa, împărăteasa Joséphine de Beauharnais - rol atribuit actriței Vanessa Kirby.

Relația dintre cei doi este de altfel subiect nu doar de documentare istorică, ci și de producții de divertisment cu accent pe romantism și dramă. Subiectul este atins nu doar în cărți și filme, ci chiar și în lumea jocurilor, acolo unde fanii pot juca Napoleon & Josephine, titlu lansat în anul 2017 de către producătorul de păcănele Relax Gaming. Există numeroase alte titluri de jocuri video, precum Napoleon: Total War, disponibil și pe Steam, însă slotul mai sus menționat este singurul din categorie care pune accent pe relația dintre Napoleon și cea despre care se spune că ar fi fost unica sa iubire adevărată.

Data oficială a lansării filmului Napoleon

În cinematografe, noul film Napoleon este programat să fie lansat pe data de 22 noiembrie 2023, în cadrul unui parteneriat pe care cei de la Apple îl au pentru distribuție cu firma de specialitate Sony Pictures Entertainment. După scurta disponibilitate la cinema, filmul va putea fi urmărit însă doar pe streaming, pe platforma Apple TV+. În Franța, din cauza legii privind cronologia media, filmul va fi disponibil online abia în aprilie 2025, pentru a se respecta durata minimă de timp dintre momentul lansării în cinematografe și încărcarea pe platforme de streaming video pe internet.

De curând a fost lansat un trailer oficial al filmului Napoleon, disponibil acum pe YouTube. Alături de Joaquin Phoenix și Vanessa Kirby, în alte roluri apar Tahar Rahim în rolul generalului Paul Barras, Ben Miles în rolul generalului Armand de Caulaincourt și Ludivine Sagnier în rolul revoluționarei Theresa Cabarrus. Lista de actori continuă cu nume precum Paul Rhys, John Hollingworth, Catherine Walker și Matthew Needham. Scenariul este scris de David Scarpa.

Citeste si:
Doliu în lumea filmului internațional. Ryan O'Neal s-a stins din viață
Doliu în lumea filmului...

"Filmul Napoleon reprezintă o privire originală și personală asupra originilor lui Napoleon și a ascensiunii sale rapide și dure la tronul Franței, privită prin prisma relației sale pasionale și adesea capricioase cu soția și marea sa iubire, Joséphine. Filmul surprinde bătăliile celebre ale lui Napoleon, ambiția lui teribilă, dar și impresionanta sa gândire strategică, ce l-a transformat într-un lider militar remarcabil și într-un vizionar veritabil", se menționează în prezentarea oficială a filmului.

Napoleon, un lider de importanță istorică pentru Europa

Născut la data de 15 august 1769, Napoleon I al Franței a influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea prin acțiunile sale. A fost căsătorit cu Joséphine de Beauharnais în perioada 1796 – 1810 și ulterior cu Marie Louise, ducesă de Parma, în perioada 1810 - 1821.
În această perioadă, regizorul Ridley Scott pregătește chiar o continuare la filmul Gladiator, în cadrul căruia actorul irlandez Paul Mescal îl va înlocui ca protagonist pe mult mai popularul Russell Crowe. La aproape 60 de ani, acesta din urmă se gândește serios să renunțe la actorie, nedorind să mai fie în prim-plan în showbiz.

Citeste si:
Când apare filmul Gladiator 2?
Când apare filmul Gladiator 2?

În timp ce se afla la Festivalul de Film Karlovy Vary din Cehia, Russell Crowe a spus că nu ar fi încă hotărât în privința viitorului său profesional - dacă se va mai implica în proiecte cinematografice sau dacă va ieși total din universul cinematografic. Totuși, Russell Crowe este deja implicat în nu mai puțin de 8 proiecte în curs de derulare, conform portalului de specialitate IMDb. Printre cele mai recente filme din carieră se numără The Pope's Exorcist (2023) și Poker Face (2022).


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 August 2023 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.