SAMAEL și Pain of Salvation se alătură in line-up-ul festivalului, noi nume importante urmând să fie anunțate în curând. Abonamente disponibile pe artmaniafestival.ro.

Emperor, cap de lance în black metal-ul simfonic, cu renume legendar în scena internațională, va concerta pentru prima dată în România. Trupa alege scena ARTmania Festival, unde promite un show “imperial”. SAMAEL, una din trupele care au definit genul industrial black metal, se alătură, împreună cu Pain Of Salvation, festivalului care va avea loc între 28-30 iulie 2023 la Sibiu.

3 zile pline de concerte, evenimente alternative și colaborări inedite se anunță pentru ARTmania Festival, aflat deja la cea de-a șaisprezecea ediție. Noutățile, surprizele, dar și noi nume din line-up urmează să fie anunțate în curând.

Emperor (NO), cu o carieră impresionantă, ce depăseste 30 de ani, este trupa care a transformat black metal-ul norvegian dintr-un gen de nișă într-un fenomen internațional. Aventura lor a început în 1991, odată cu lansarea demo-ului „Wrath of the Tyrant”. Acesta a fost rezultatul colaborării dintre Ihsahn (chitară/ voce), Samoth (tobe) și Mortiis (bas).

Materialul face valuri în scena underground scandinavă și atrage atenția casei de discuri Candlelight records. La scurtă vreme este publicat și de albumul de debut, „In the Nightside Eclipse” (1994). Acesta îi propulsează în lumina reflectoarelor, aducându aprecierea criticilor, fanilor, dar și renumele internațional. Succesul aduce și perioade dificile, marcate de schimbări în componența formației, momente care s-au încheiat, însă, cu lansarea EP-ului „Reverence” (1996), dar și a legendarului album „Anthems To The Welkin At Dusk” (1997). Acesta a fost considerat „albumului anului” în aproape toate topurile de pe întreg globul și a fost numit cel mai bun disc al anului în revistele Terrorizer (UK) și Metal Maniacs (USA).

Citeste si:
Massif free your wild side
Massif free your wild side

După o serie materiale de succes (amintim aici „IX Equilibrium”), turnee internaționale și show-uri la cele mai mari festivaluri din lume, Emperor lansează în 2001 „Prometheus – the Discipline of Fire & Demise”. Acest album întărește poziția trupei între cele mai valoroase nume ale black metal-ului internațional, dar are să fie, însă, și cântectul de lebădă al formației Emperor. La scurt timp este anunțat un hiatus care urma să se întindă până în 2005. În acel an, trupa a luat pe nepregătite comunitatea și fanii metal cu un concert surpriză în Oslo (2005). Tot atunci, Emperor au anunțat și revenirea lor pe scenă, cu un număr de evenimente atent selectate din Europa și din SUA.

În 2014, Emperor a sărbătorit 20 de ani de la lansarea „In The Nightside Eclipse” cu o serie de show-uri în Europa și Asia. Astfel, sunt cap de afiș la unele dintre cele mai mari festivaluri din lume - Wacken Open Air (Germania), Hellfest (Franța), Graspop Metal Meeting (Belgia), Tons Of Rock (Norvegia), Loudpark (Japonia), Heavy MTL (Canada) sau Summer Breeze Open Air (Germania).

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

Emperor continuă să domine scenele metal din întreaga lume, trupa urmând să ofere un show impunător, chiar în inima Transilvaniei, la cea de-a 16-a ediție a festivalului ARTmania.

SAMAEL (CH), un proiect muzical apărut în 1988, într-un buncăr atomic din alpii elvețieni (ați citit bine :) ), inspiră vreme de peste trei decenii pasionații de muzică și are la activ peste 1.000 de concerte susținute în întreaga lume.

Trupa își are originile în black metal, când muzicienii Xy (percuție, sintetizatoare) și Vorph (chitară, voce) își propun un duet care atrage atenția casei de discuri Century Media. Cu susținerea noului label, află în plină dezvoltare la momentul respectiv, trupa lansează „Blood Ritual”. Urmează apoi “Ceremony Of Opposites” (1994), „Rebellion” (1995) și „Passage” (1996), fiecare material nou fiind acompaniat de turnee și de participarea la festivaluri importante, precum Dynamo, Wacken Open Air sau With Full Force.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Creativitatea a continuat să îi ghideze pe membrii trupei, aducând la lumină o serie de materiale ca „Eternal”, înregistrat în faimosul studio elvețian Mountain Studios (acum muzeu dedicat trupei Queen), „Reign Of Light” (2004), „Solar Soul” (2007), culminând cu „Lux Mundi” (2011). Acesta din urmă reprezintă un cumul al experienței de peste 20 de ani a celor doi muzicieni, reunind toate abordările, stilurile și sonoritățile care formează ceea ce cunoaștem noi sub numele de SAMAEL.

Integrarea unor sonorități străine de black metal, sau chiar adoptarea genurilor muzicale noi (mărci ale unei explorări creative continue), au ajutat la conturarea unei amprente sonore specifice SAMAEL. Începuturile black metal clasice au fost îmbogățite de-a lungul timpului, “sound”-ul trupei devenind un mix de metal și industrial, asezonat cu influențe din muzica electronică și chiar simfonică,. Ritmurile alerte, cadențele marțiale și blast beat-urile completează paleta sonoră SAMAEL, iar folosirea unui drum machine, atât în studio, cât și live, oferă trupei un sunet inedit.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Fanii veniți la ARTmania Festival 2023 vor fi surprinși cu un show de o energie molipsitoare și vor fi purtați de SAMAEL dincolo de barierele tradiționale ale muzicii metal.

Pain of Salvation (SE) reconfirmă prezența în line-up și revin pe scena din Piața Mare! După o absență de șapte ani, trupa este incantata sa revina pe scena ARTmania, aducand aduce live și cel mai recent album de studio, „Panther”. Materialul propune un moment de introspecție, prin explorarea adâncimilor și semnificațiilor încă neatinse ale sinelui, albumul fiind dedicat tuturor celor care nu găsesc încă un sens sau un loc în era în care trăim.

Suedezii aflați de aproape 30 de ani în avangarda scenei prog-rock internaționale sunt cunoscuți pentru albumele-concept, iar “Panther” nu face excepție de la regulă. După o pauză discografică de 3 ani (ultimul album de studio fiind „În The Passing Light Of Day”), albumul este rezultatul muncii liderului formației, Daniel Gildenlöw, și a producătorului Daniel Bergstrand (În Flames, Meshuggah, Devin Townsend). Dacă pe materialele din trecut suedezii au abordat teme precum războiul și efectele lui asupra familiei și umanității, probleme ecologice, divinitatea sau formarea individului, „Panther” pune în centru demersul creativ al individului, umanitatea, și conflictele interioare născute din contradicțiile societății moderne.

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 sunt în vânzare pe website-ul oficial ( www.artmaniafestival.ro ), la prețul de 350 lei/ buc. + taxe, disponibile în limita stocului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.