La sfârșit de septembrie și început de octombrie, carismaticul chitarist Maxim Belciug susține trei noi recitaluri de chitară în 3 orașe din sudul României, în continuarea turneului Musica Perennis care a început săptămâna trecută, la Slobozia. Primul dintre cele trei recitaluri are loc joi, 29 septembrie, ora 19.00, la Casa de Cultură “Constantin Tănase” din Vaslui.

În ziua următoare, vineri 30 septembrie, chitaristul se va afla la Călărași, unde, tot de la ora 19.00, va cânta în Sala “Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură și Creație. Cel de-al treilea recital este programat la Giurgiu, duminică, 02 octombrie 2022, având aceeași oră de începere – ora 19.00 – și fiind găzduit de Sala Mare a Teatrului “Tudor Vianu. La toate cele 3 recitaluri, intrarea este liberă.

Maxim Belciug este un nume bine cunoscut printre amatorii de muzici rafinate. Un artist clasic în formarea și preferințele sale, discret ca persoană, dar expresiv până la năstrușnicie ca muzician, care stăruie, de peste 20 de ani, să convingă oamenii că frumusețea chiar poate “mântui omenirea”. A cântat mult, în diverse formule camerale, atât în țară cât și în străinătate, în toată Europa, dar cel mai bine se simte în recitalurile solo, atunci când, singur cu chitara sa, poate da frâu liber fanteziei, transformând matematica riguroasă a partiturii în clocot și pasiune.

Concertele lui Maxim Belciug nu au nimic spectaculos. Apare singur pe scenă, împovărat deja de muzica ce va să vină, și se așează pe scaun. Apoi începe. Mâna sa atinge corzile, iar chitara se transformă într-o orchestră cu sunet limpede, care simte, suferă, plânge și cântă, se tulbură sau strigă bucurii fără nume. Iar tu asculți cântarea sa firească, fără zorzoane, și te întrebi cum de-ai uitat că sufletul se hrănește cu lucruri simple. Un om cu o chitară. Atât de simplu. Și totuși, ce încântare.

Proiectul Musica Perennis este finanțat de Ministrul Culturii, în cadrul programului „Acces”, și își propune să ofere publicului o serie de 6 întâlniri cu magia chitarei și cu valorile perene ale muzicii clasice în 6 orașe din sudul țării, alese dintre cele mai puțin norocoase din punct de vedere cultural. Proiectul va continua și în octombrie, cu alte 2 recitaluri, la Alexandria și la Tulcea.

Citeste si:
Epidemie de scarlatină în grădinițele și școlile din Vaslui
Epidemie de scarlatină în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.