Publicul prezent la Expo 2020 Dubai în seara de 17 ianuarie 2022 a avut bucuria de a se întâlni cu Orchestra Operei Naționale București, dirijată de Daniel Jinga și cu renumitele voci ale sopranei Teodora Gheorghiu şi mezzosopranei Ruxandra Donose, alături de soliștii Operei Naționale București, tenorul Daniel Magdal și baritonul Iordache Basalic. Pentru a pune în valoare cultura română în contextul cosmopolit de la Expo 2020, virtuozul violonist Rafael Butaru a interpretat „Balada” pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu, una dintre cele mai cunoscute lucrări româneşti la nivel internaţional.

Ferdinand Nagy, Comisarul General al României la Expoziţia Mondială Dubai 2020: „Cultura unei țări este, poate, cel mai bun ambasador și cea mai bună modalitate de a-ți promova țara, pentru că este un mesaj non-verbal pe care toată lumea îl apreciază și de care toată lumea se bucură. Într-adevăr, evenimentele noastre au creat bucurie, iar vizitatorii au simțit faptul că prezența noastră aici prin aceste evenimente culturale este una foarte important și foarte serioasă. La expo 2020 s-au interpretat lucrări de Ciprian Porumbescu, George Enescu și multe alte creații muzicale românești cunoscute la nivel internațional. Millennium Amphitheatre este cea mai importantă scenă din cadrul Expo 2020 Dubai, o scenă în aer liber, iar concertul Orchestrei Operei Naționale București s-a desfășurat în acest cadru impresionant.”

Marți, 18 ianuarie, două cvartete de coarde compuse din membri ai Orchestrei Operei Naționale București vor încânta publicul prezent la pavilionul României de la Expo 2020 Dubai.

Dirijorul Daniel Jinga, managerul general interimar al Operei Naționale București: „Am prezentat un repertoriu pe care toți participanții la Expo Dubai să îl iubească, să îl înțeleagă, să îl recunoască, iar asta a este frumusețea operei, de fapt, s-a cântat în limba originală pentru a unifica valorile tuturor celor care s-au aflat în sală, în public, pe scenă.”

Mezzosoprana Ruxandra Donose: „Am încercat să aleg un repertoriu care să împlinească două funcții – o piesă din repertoriul românesc cu care să punctăm frumusețile care s-au creat la noi în țară și aici am găsit minunatul lied Stele-n cer pe versurile ultimei poezii scrise de Mihai Eminescu și, în același timp, având în vedere că ne aflăm la o expoziție mondială care trebuie să arate puncte culminante ale unui repertoriu de operă, am ales arii foarte cunoscute cum ar fi Carmen de Bizet, Samson și Dalila de Saint-Saëns, un duet cu Teodora Gheorghiu din Povestirile lui Hoffmann, iată un repertoriu care să îi prindă repede pe ascultători.”

Citeste si:
Iuliana și Costin Ghinea, secretul din spatele succesului Prestige...
Iuliana și Costin Ghinea,...

Organizatori: Ministerul Afacerilor Externe, Pavilionul României la Expo 2020 în colaborare cu Opera Naţională Bucureşti

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, TVR, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, Revista Timpul, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, Ballet Magazine, The Culture Club, Pro Contemporania, Mediatrust


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2022 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.