Un studiu australian a descoperit ca mai mult de o cincime din totalul persoanelor care ocupa functia de CEO sunt psihopati. Potrivit studiului australian, acelasi procent este intalnit si in randul detinutilor, informeaza site-ul cotidianului britanic The Telegraph.

Studiul, realizat pe un esantion de 261 de CEO din Statele Unite, a descoperit ca 21% dintre acestia prezentau trasaturile caracteristice ale unor psihopati clinici. Rata de psihopatie in cadrul populatiei generale este de 1%.

Nathan Brooks, coordonatorul studiului, spune ca descoperirea sugereaza ca managerii din domeniul afacerilor ar trebui sa isi imbunatateasca tehnicile de recrutare si promovare a angajatilor.

El spune ca agentii de recrutare tind sa se concentreze mai mult pe aptitudini in defavoarea trasaturilor de personalitate si ca acest fapt a facut ca multe companii sa angajeze ”psihopati de succes”, care pot sa se angajeze in practici ilicite si lipsite de etica sau care pot sa aiba un impact toxic asupra colegilor.

”Phihopatii tipici creeaza mult haos si, in general, au tendinta de a-i face pe oameni sa se certe intre ei. Pentru psihopati, succesul corporatist este un joc si nu le pasa daca incalca normele morale. Pentru ei, e vorba doar de a ajunge acolo unde vor sa ajunga in ierarhia companiei si sa ii domine pe ceilalti”, a explicat coordonatorul studiului, potrivit News.ro.

Criza financiara mondiala din 2008 i-a determinat pe oamenii de stiinta sa studieze mai multe caracteristici de la locurile de munca ce au permis aparitia unei culturi corporatiste in care comportamentele lipsite de etica s-au inmultit spectaculos.

Studiul, realizat de Nathan Brooks in colaborare cu un profesor de la Universitatea Bond din Australia si un cercetator de la Universitatea San Diego, a avut la baza un alt studiu, care i-a vizat pe managerii din industria de gestiune a afacerilor din Statele Unite.

Descoperirile lor, prezentate marti la Australian Psychological Society Congress din Melbourne, vor fi publicate si in European Journal of Psychology.

Autorii studiului spun ca au realizat aceasta cercetare si pentru a examina o serie de modalitati de aparare a angajatilor in fata psihopatilor potentiali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.