Sistemul de reciclare din Suedia functioneaza atat de bine, incat tara nu numai ca a ramas fara gunoi, dar importa pentru a-si tine fabricile in functionare.

Iar situatia nu e una noua; asa stau lucrurile de cativa ani, arata The Independent citat de Ziare.com. Mai putin de 1% din gunoiul suedezilor a fost trimis la groapa de gunoi ecologica anul trecut sau in oricare an incepand cu 2011.

Suedia e o tara unde oamenilor le place sa iasa in natura si sunt constienti de impactul pe care il au asupra acesteia. O campanie de comunicare bine pusa la punct a facut ca oamenii sa constientizeze faptul ca nu trebuie sa arunce gunoiul oriunde, ca acesta trebuie reciclat si reutilizat, a declarat Avfall Sverige, un director al unei companii de reciclare a gunoiului.

Desi companiile private se ocupa, in mare parte, de reciclare, energia rezultata este folosita pentru incalzirea locuintelor suedezilor, care au parte de ierni extrem de geroase. Iar cand gunoiul e prea putin, atunci se importa.

Tarile din UE care nu au unde sa depoziteze deseurile adesea il trimit in Suedia, care il valorifica la maximum.

Suedia a ridicat reciclarea la rangul de arta, municipalitatile intrecandu-se in a gasi solutii futuriste de a colecta si transporta gunoiul. Exista chiar un sistem prin care gunoiul este transportat prin subteran, astfel incat sa nu deranjeze circulatia la suprafata si nici sa nu fie imprastiate mirosuri.

In teorie, orice tara le-ar putea urma exemplul - o spun chiar suedezii. Insa e nevoie de o adevarata infrastructura pentru a reusi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.