Taxele pe bauturile carbogazoase par sa determine o scadere a consumului acestui tip de bauturi racoritoare si ar putea sa devina astfel o "arma" eficienta in lupta contra obezitatii, informeaza site-ul cotidianului The New York Times.

De peste un deceniu, creatorii de politici de sanatate publica si reprezentantii industriei bauturilor carbogazoase se contrazic in legatura cu ideea impunerii unei taxe majore asupra acestor bauturi racoritoare. Autorii propunerii spun ca o astfel de masura ar putea lupta eficient impotriva obezitatii, reducand consumul de bauturi carbogazoase. Liderii acestei industrii au obiectat si au spus ca o astfel de taxa pur si simplu nu va avea efect.

Aceste discutii au fost insa majoritar teoretice, deoarece niciun oras mare, stat federal sau tara nu a adoptat o astfel de taxa dorita de creatorii de politici de sanatate.

Insa situatia s-a schimbat de curand. In 2013, Mexicul a adoptat o taxa ce pare desprinsa direct din manualele de sanatate publica. Iar acum, dezbaterea teoretica din trecut pare sa devina mai bine ancorata in realitate.

Datele preliminare transmise de Guvernul mexican si cercetatorii in sanatate publica din Statele Unite arata ca taxa respectiva a determinat o crestere substantiala a preturilor, care a generat la randul ei o scadere a vanzarilor de bauturi indulcite cu zahar, in special in randul celor mai saraci consumatori din aceasta tara. Efectele pe termen lung ale acestei politici raman deocamdata necunoscute, dar taxa respectiva este laudata intens de sustinatorii ei, care cer ca o taxa similara sa fie impusa si in Statele Unite.

"Este exact ceea ce noi credeam ca va face aceasta taxa"
, a spus Barry Popkin, profesor de nutritie la Universitatea North Carolina, a carui echipa de cercetatori a realizat acest studiu.

Ideea unei taxe pe bauturile carbogazoase este modelata, in anumite privinte, dupa taxele asupra tutunului, adoptate de mai multe tari si state federale in ultimele decenii. Obiectivul acelor taxe nu a constat doar in cresterea veniturilor la bugetul de stat - desi acesta a fost un fel de efect secundar placut -, ci si in a-i descuraja pe oameni sa cumpere tigarete. O literatura de specialitate consistenta a fost construita de atunci, iar ea arata ca preturile ridicate au avut intr-adevar ca rezultat scaderea vanzarilor de tigarete, in special in randul tinerilor consumatori.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Similar, taxa pe bauturi carbogazoase ar trebui aplicata producatorilor si retailerilor, pentru ca preturile mai mari sa se reflecte in eticheta de raft, nu in casa de marcat. La fel ca in cazul taxelor pe tigarete, autorii acestei propuneri vor ca taxa pe bauturi carbogazoase sa fie suficient de mare, pentru ca acei clienti finali sa remarce diferenta de pret.

Taxa din Mexic a respectat toate aceste recomandari. Ii costa pe producatori 1 peso pentru fiecare litru de bauturi carbogazoase, fapt care duce la o crestere substantiala a pretului de raft, cu aproximativ 10%. Intrucat a fost aplicata distribuitorilor, orice crestere rezultata va fi evidentiata in pretul de lista, scrie MEDIAFAX.

Exista trei etape esentiale care trebuie parcurse pentru a se vedea daca aceasta taxa are un impact asupra sanatatii publice:

1. Aceasta taxa duce la cresterea pretului bauturilor carbogazoase? - In teorie, taxa ar putea fi absorbita de producatori si comercianti, iar clientul final sa nu o simta niciodata. Cercetatorii au considerat insa ca adoptarea taxei se va traduce prin aparitia unor preturi mai mari, iar in Mexic exact asa s-a intamplat.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

2. Cresterile de pret pentru bauturile carbogazoase reduc consumul? Cercetatorii de la Universitatea North Carolina, in colaborare cu autoritatile pentru sanatate publica din Mexic spun ca da. Pe parcursul ultimului an, s-a inregistrat o scadere de 6 procente pentru vanzarile de bauturi carbogazoase, iar efectul pare sa se intensifice, pe masura ce ne apropiem de sfarsitul anului. Pana in decembrie 2014 - ultimul an luat in calcul in acest studiu -, vanzarile au scazut cu 12 procente fata de decembrie 2013. Cele mai pronuntate scaderi (ale consumului) au fost inregistrate in randul mexicanilor cu cele mai mici venituri - scadere de 17% -, sugerand ca taxa in sine, nu publicitatea din jurul taxei, a fost factorul determinant pentru scaderea consumului.

3. Au scazut ratele de obezitate si diabet? - Aceasta intrebare cruciala a ramas deocamdata fara raspuns. Este posibil, de exemplu, ca persoanele care au renuntat la bauturile carbogazoase sa inceapa sa cumpere suc de mere care sa contina un numar similar de calorii, ce provin din zahar natural (fructoza). Sau acei clienti aleg sa bea doar apa, dar sa manance mult mai multa inghetata. Potrivit anumitor studii, caloriile lichide nu ofera aceeasi senzatie de satietate ca alimentele solide - sugerand ca acele calorii pierdute nu vor fi inlocuite complet. Insa exista prea putine studii deocamdata despre ceea ce se intampla pe termen lung atunci cand oamenii isi schimba obiceiurile de consum in privinta bauturilor; asadar, oamenii de stiinta vor avea nevoie de mai multi ani inainte de a sti daca o mica scadere a consumului de bauturi carbogazoase se traduce in beneficii reale pentru sanatatea mexicanilor.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

Taxele par sa afecteze vanzarile producatorilor de bauturi carbogazoase. The American Beverage Association, care promoveaza interesele producatorilor de bauturi carbogazoase, militeaza cu vehementa impotriva acestor taxe. Asociatia considera ca taxele ar arata cu degetul, pe nedrept, doar catre una dintre industriile existente pe piata, acuzand-o doar pe ea de aparitia unei epidemii de obezitate, in timp ce clientii isi procura pur si simplu din alta parte celelalte calorii dupa care tanjesc.

Aceeasi asociatie a reamintit o serie de studii anterioare despre taxele pe bauturile carbogazoase, realizate in Statele Unite si Europa. In acele studii, consumul de bauturi carbogazoase nu a scazut prea mult, iar rata obezitatii a ramas constanta, deoarece oamenii au facut trecerea spre alte bauturi cu un continut caloric ridicat.

Citeste si:
Studiu: Bauturile carbogazoase care au un continut mare de zahar...
Studiu: Bauturile...

Insa taxele analizate in acele studii erau mai mici decat cea adoptata in Mexic. De asemenea, cele din Statele Unite au venit sub forma unor taxe pe vanzari, iar ele au trecut neobservate de consumatori.

Un singur oras din Statele Unite a adoptat o taxa precum aceea din Mexic. Orasul Berkeley din California a adoptat acciza de 1 penny per uncie pentru bauturile carbogazoase, in 2014, care a intrat in vigoare in martie 2015. Doua echipe de cercetatori au analizat primele 3 luni ale taxei din Berkeley si au descoperit ca preturile la bauturile carbogazoase au crescut, insa cu o rata mai modesta decat aceea din Mexic. Nu se stie deocamdata daca locuitorii din Berkeley au cumparat mai putine bauturi carbogazoase.

Cercetatorii din Berkeley au nevoie de mai mult timp pentru a aduna mai multe date despre ambele chestiuni. Insa ei cred, de asemenea, ca Berkley ar putea fi o piata de testare neconcludenta. Berkeley este un oras in care bauturile carbogazoase nu sunt foarte populare, iar cei mai multi dintre locuitori obisnuiesc sa isi conduca automobilele pe distante de cativa kilometri pentru a-si face cumparaturile, iar magazinele ar putea fi deosebit de atente la competitia preturilor din apropiere. Daca taxa pe bauturi carbogazoase din Berkeley nu va determina o schimbare a comportamentului de consum, atunci cercetatorii ar putea ajunge la concluzia ca taxa pe bauturile carbogazoase ar putea sa nu aiba o eficienta prea mare la nivelul comunitatilor mici.

David Frisvold, profesor-asistent de economie la Universitatea Iowa, care a colaborat la unul dintre studiile din Berkeley, alaturi de John Cawley, profesor de economie la Universitatea Cornell, a spus ca un experiment mai bun in privinta acestor politici publice ar permite oamenilor de stiinta "sa compare rezultate obtinute in mai multe state" si ca, "la nivel mai larg, este posibil sa apara reactii diferite fata de cele generate de pietele mici, de la nivel local".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.