Comisia Europeana propune un imprumut punte de 7 miliarde de euro pentru Grecia, prin intermeniul Mecanismului European de Stabilitate Financiara (EFSM) pentru acoperirea necesarului de finantare din luna iulie, potrivit unui document citat de Reuters.

Propunerea, obtinuta de Reuters, prevede ca imprumutul sa aiba o maturitate de maximum trei luni si sa fie rambursat EFSM din banii care vor fi obtinuti de Grecia din fondul de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (ESM), dupa finalizarea negocierilor pentru viitorul program de salvare in valoare de 86 de miliarde de euro. Propunerea de a folosi EFSM pentru un imprumut punte este controversata pentru ca Marea Britanie si Cehia sunt impotriva.

Spre deosebire de ESM, care este un fond al zonei euro, EFSM este un fond la nivelul Uniunii Europene, sustinut de la bugetul UE, iar platile trebuie sa fie aprobate de toate cele 28 de state membre, nu doar de cele 19 tari din zona euro.

Deciziile din cadrul EFSM sunt luate prin majoritate calificata, ceea ce insemana ca daca 16 tari, reprezentand 65% din populatia UE, sustin acordarea banilor, atunci pot fi contracarate voturile negative ale Marii Britanii si Cehiei.

Potrivit propunerii CE, Grecia ar primi 7 miliarde de euro intr-o singura transa, ceea ce ii va permite sa rascumpere luni obligatiuni elene detinute de Banca Centrala Europeana (BCE), de 3,5 miliarde de euro, si sa isi achite obligatiile catre FMI, scrie MEDIAFAX.

Propunerea Comisiei, care va fi supusa miercuri aprobarii ministrilor de Finante ai Uniunii Europene, arata in mod clar ca Grecia poate primi imprumutul punte numai daca Parlamentul de la Atena va aproba masurile de reforma, in cursul acestei zile. Totodata, Grecia trebuie sa inceapa oficial negocierile cu ESM pentru viitorul program de salvare, joi sau vineri. Reformele includ majorarea veniturilor din TVA, reformarea sistemului de pensii si intarirea independentei biroului elen de statistica. Pentru ca fondurile sa fie atrase rapid, Comisia, care va imprumuta banii, va putea sa o faca printr-un plasament privat de titluri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.