Business 1 Iulie 2015 15:22
Noile propuneri ale Greciei pentru reforme si reducerea cheltuieilor bugetare, in schimbul unui nou program de ajutor, nu indeplinesc solicitarile creditorilor, au declarat miercuri oficiali europeni, citati de Wall Street Journal.

In scrisoarea trimisa creditorilor internationali marti noapte, premierul Alexis Tsipras a propus modificarea mai multor parti esentiale ale masurilor care au stat la baza blocajului discutiilor din ultimele cinci luni.

Intre modificari se numara aplicarea mai tarziu a majorarii varstei de pensionare si exceptarea de la TVA a unora dintre insule, masuri respinse deja de creditori atunci cand discutiile au esuat, saptamana trecuta, scrie MEDIAFAX.

"Daca propunerile de vineri ale creditorilor vor forma baza de discutii, atunci masurile propuse de Grecia ar mari semnificativ deficitul bugetar. Vor fi necesare o multime de clarificari, asupra altor aspecte", a spus unul dintre oficiali.

Un al doilea oficial a aratat ca propunerile lui Tsipras dilueaza masurile care au fost discutate si nu vor fi bine primite de cele trei institutii care coordoneaza programele de sustinere financiara in zona euro, respectiv Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI.
Un oficial guvernamental elen a spus ca Guvernul elen nu intentioneaza sa trimita miercuri noi concesii, creditorilor. Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa discute miercuri dupa-amiaza noua propunere a premierului elen, intr-o teleconferinta.

In scrisoare se arata ca Guvernul de la Atena accepta toate reformele in domeniul TVA, cu o singura schimbare, si anume mentinerea unui discount de 30% pentru insulele grecesti, dintre care multe se afla in regiuni greu de aprovizionat. In domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea varstei de pensionare la 67 de ani, pana in 2022, sa inceapa din octombrie si nu imediat. El mai solicita ca o pensie de solidaritate, acordata celor mai saraci pensionari, sa fie eliminata in conformitate cu dorinta creditorilor, dar mai lent decat au propus acestia, pana in decembrie 2019.

"Republica Elena este pregatita sa accepte acordul, dar cu amendamente, completari si clarificari, in cadrul extinderii programului care expira si a unui al treilea program de finantare, pentru care a fost trimis o solicitare, astazi, 30 iunie"
, a scris Tsipras. Ministrii de Finante din zona euro au spus inaintea intalnirii de miercuri sa sunt inca deschisi incheierii unui acord cu Atena.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.