In contextul liberalizarii pietelor capacitatea de stocare a gazelor naturale din Europa va creste cu peste 75 de miliarde de metri cubi in urmatorii ani.

Potrivit datelor CEDIGAZ, o asociatie internationala care reuneste aproximativ 100 de companii din domeniul gazelor naturale, in prezent se construiesc sau se extind capacitati pentru inmagazinarea a 44 de miliarde de metri cubi de gaze la nivel mondial, jumatate din acestea fiind pe teritoriul Europei, relateaza Bloomberg. Spatiile de stocare europene vor fi suplimentate cu inca 55 de miliarde de metri cubi in viitorul apropriat, echivalentul a 59% din depozitele propuse spre construire la nivel mondial.

Odata cu liberalizarea pietelor europene, comertul cu gaze naturale se intensifica si la fel si competitia. Statele UE incearca sa gaseasca noi surse pentru acoperirea cererii de gaze naturale, ca urmare a conflictului dintre Rusia si Ucraina, care ameninta sa perturbe alimentarea cu gaze spre continent, la fel ca in 2006 si 2009.

Retail jobs

Europa importa 50% din necesarul de gaze naturale, iar CEDIGAZ estimeaza ca dependenta de importuri va creste la 70% pana in 2030. Aproape 30% din consumul de gaze din Europa este acoperit de gazele rusesti, iar jumatate din livrarile Gazprom trec prin conductele din Ucraina, scrie MEDIAFAX.

Statele europene trebuie sa construiasca mai multe spatii de inmagazinare, considera reprezentantii CEDIGAZ, care anticipeaza o crestere a cererii de gaze naturale cu 15% in urmatorii 15 ani, la 595 de miliarde de metri cubi. Marea Britanie construieste sau are in plan sa construiasca cele mai multe spatii de stocare a gazelor, urmata de Germania si Italia.

Cu toate acestea, o parte din proiectele pentru constructia de noi depozite ar putea sa fie abandonate, datorita scaderii consumului de carburant din ultimii trei ani. Potrivit estimarilor Eurogas, anul acesta consumul de carburanti ar putea sa scada cu 9% fata de 2013.

Citeste si:
Bulgaria va primi gaze naturale din Statele Unite începând din luna...
Bulgaria va primi gaze...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.