Comisia Europeana a prezentat miercuri un plan de ajutorare in valoare de "cel putin 11 miliarde de euro" pentru Ucraina, cu o zi inaintea unui summit extraordinar pe tema crizei din aceasta fosta republica sovietica.

"Comisia Europeana a identificat astazi (miercuri) un program de ajutorare a Ucrainei. Aceasta este contributia noastra la summitul sefilor de stat si de guvern de maine (joi). In total, pachetul ar putea aduce o sustinere in valoare de cel putin 11 miliarde de euro, in urmatorii doi ani, (suma) provenind de la bugetul UE si institutiilor financiare europene", a declarat presedintele CE José Manuel Barroso.

Programul, care include masuri pe termen scurt si mediu in domeniile comercial, economic, tehnic si financiar va putea sa fie completat de catre statele membre UE, a precizat Barroso.

Intre altele, este vorba despre suma de 1,6 miliarde ca imprumuturi, 1,4 miliarde de euro donatii, dintre care 600 de milioane in urmatorii doi ani, si trei miliarde din partea Bancii Europene pentru Investitii (BEI).

De asemenea, CE spera sa deblocheze suma de cinci miliarde de euro prin Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Ea va mobiliza suma de 250 de milioane de euro din fonduri alocate politicii de vecinatate, in vederea unor imprumuturi in valoare de 2,5 miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.